RECENSIONER

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Jodå, jag klarade att läsa ut den. Och den var ju bra. Det var den verkligen. Men sorglig att jag inte är säker på att jag lyckas ge den ett rättvis betyg. 

Vi tar det från början: Vår svenska bokklubb i Hamburg valde den här till december-boken. Efter sommaren kändes det helt okej, åtminstone för mig, att läsa om 80-talets Glasgow. Att det inte skulle vara muntert, fattade jag, men när solen sken och sjön fortfarande var varm, kändes inte det så farligt. 

När hösten, corona-mörkret och allt det andra kom krypande, då kändes det inte alls lika okej längre. Stackars, stackars Shuggie Bain! Det behövdes ingen van läsare eller ens någon socionom för att räkna ut att det här inte skulle sluta väl: en vacker men supande mor, en otrogen far och två stackars storasyskon som hade fullt upp med att rädda sig själva. Och så Shuggie själv då, som inte på villkors vis kunde vara “normal” och i 80-talets arbetarkvarter i Glasgow är “normal” lika med heterosexuell. 

Det finns absolut kärlek i den här berättelsen: Shuggie älskar sin mor Agnes besinningslöst och slutar aldrig att tro på att hon ska bli frisk. Storebror Leek älskar Shuggie på sitt lite tafatta vis och vill honom faktiskt väl, även om det inte alltid går fram. Morfar Wullie som älskar sin dotter Agnes mer än livet självt, från att hon föds tills han dör. Och på något underligt vis tror jag att taxichauffören Eugene också älskar Agnes, men han förstår henne inte och då blir det inte bra.

Men all denna sorg! Alla dessa svikna förhoppningar och all denna fylla gör att jag har svårt att se hur vackert Douglas Stuart egentligen skriver. Jag missar nästan vilken skicklig dramaturg han är och det är dumt av mig. Men när jag läser den sista sidan, där han dedikerar romanen till sin mor som även hon kämpade mot beroendet, då finns det inget kvar att göra än att släppa tårarna loss.

Snälla Douglas Stuart, skriv fler romaner. Och jag, jag ska läsa dem när solen skiner. 


Autor: Douglas Stuart 

Översättare: Sophie Zeitz

Titel: Shuggie Bain 

Erscheinungsjahr: 2021

Verlag: Hanser Berlin 

Sprache: tyska

Note: 3/5

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *