RECENSIONER

Suad Ali: Dina händer var fulla av liv

Är du inne i en lässvacka? Är staplarna med böcker som du vill-borde läsa snart lika höga som du själv är lång? Och inget verkar riktigt intressant, eller åtminstone inte mer intressant än att kolla gamla danska TV-serier på Netflix? 

Där har vi exakt mitt liv i förra veckan! Jag hade tänkt läsa debutanten Victoria Everbrands “Härifrån” som jag verkligen sett fram emot men efter två kapitel insåg jag att den inte alls passade mig just nu. 

Efter ett visst tvekande fick jag fatt i pocketboken: “Dina händer var fulla av liv” av Suad Ali. Romanen handlar om en flyktingkvinna från Somalia, som inte riktigt verkar vara tacksam för att ha hamnat i tryggheten i Sandviken. Jo, men det kanske kan vara något, som får mig att periodvis vända blicken från de första säsongernas Birgitte Nyborg och Kasper Juuls politiska förehavanden, tänkte jag när jag tog den pastellfärgade boken i handen… 

FULLTRÄFF! 

Suad Alis roman om läkardottern Nora, som själv var lärare på Mogadishus bästa gymnasium, griper tag i mig. Nora blir för mig och alla andra läsare en verklig person, med en historia och en framtid. Hon blir förälskad i Ahmed och trots att han inte kommer från hennes klan, lyckas hon få gifta sig med honom. Att han är politiskt aktiv, fascinerar henne i början men blir i förlängningen den direkta anledningen till att de tvingas lämna landet. Jag ska inte spoila, men ni vet ju redan att Nora hamnar i Sandviken och att det inte är helt lätt för henne att finnas sig tillrätta i en  liten lägenhet i ett miljonprojektsområde, kan ni ju tänka er. 

Statsvetaren Suad Ali kom själv till Sverige som treåring och hon vet mer om livet på flykt än vad jag någonsin kan läsa mig till. Hon har inte bara egen erfarenhet utan arbetar dessutom på migrationsverket som expert för Sveriges flyktingkvot. Jag läste i Damernas Värld att hon vill förändra synen på flyktingkvinnor och det tycker jag att hon lyckas med. Språket är enkelt, vackert och går rätt in i hjärtat. 

Och tack Suad Ali, att du inte bara lät mig ta del av Noras historia utan att du dessutom tog mig ur lässvackan medans den bara var ett dike, innan den blev en ravin. 


Författare: Suad Ali

Titel:  Dina händer var fulla av liv

Utgivningsår: 2021

Förlag: Norstedts 

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *