RECENSIONER

Rachel Molin: Dungen 

Jag erkänner: jag är nästintill sjukligt intresserad av sekter. Både hur man fastnar i dem och hur man kommer loss. Jag har läst ett antal böcker om Knutby och lyssnat på fler radiodokumentärer än jag vill erkänna. Jag tror att jag har läst hela Dimön-serien av  Mariette Lindstein som har en bakgrund hos scientologerna och under våren tittade jag på dokumentären “Gud som haver barnen kär” på SVT-play om barn som växt upp i stränga religiösa sammanhang. 

Rachel Molin skriver om en (fiktiv?) frikyrkoförsamling i Småland och hur den kastar sin skugga över sina ex-församlingsmedlemmar ännu efter trettio år. Konstigt nog, lyckas författaren ta sig an detta tema med humor. Jag skrattade flera gånger, särskilt när Adina “tvingas” gå till KBT-terapeut för sin bristande impulskontroll. Men bäst blir det när det bränner till, när Adina är ett barn och Malin är hennes vän. Adina är på grund av sin ensamstående och sjuka mamma är längst ner i församlingshierarkin, medan Malin som sondotter till grundaren av församlingen är allra högst. Malin tycker att man i den positionen kan kosta på sig att ta ut svängarna lite mer och Adina som hennes bästa vän, får liksom hänga med på köpet. 

Om allt hade gått så som Malin hade tänkt, hade det inte blivit någon bok. Då hade “dungen” bara varit en samling träd på en åker, Malin hade blivit ungdomspastor och Adinas mamma hade inte behövt att krypa till korset för att erkänna sina synder. 

“Dungen” står här för allt som är förbjudet för två unga flickor i en sträng församling, typ drugs, sex and rock´n´roll här representerat av Adinas mammas mediciner, porrtidningar och den oerhört syndiga pop-tidningen OKEJ. 

Men det går riktigt rejält åt fanders med Malins planer och Adina känner av följderna från äventyren i dungen fortfarande, fast det är trettio år sedan. När Malin plötsligt knackar på, eller snarare tränger sig in, i Adinas oerhört tjusiga Stockholmsvåning är det domens dag som har kommit på besök. 

Romanen är uppdelad i “nutid” och “dåtid”. I nutiden är det roligt, ganska drastiskt och faktiskt rejält blodigt. Men det kanske är så att det måste blöda ordentligt för att läka på djupet? För det som utspelas under “dåtiden” är verkligen inget som man kan rycka på axlarna åt. Församlingen ägnade sig åt systematiska övergrepp och bedrägerier med täckmanteln “Guds vilja” och “människokärlek”. Att Malin dyker upp och räddar Adina ur en besvärlig situation och dessutom har med sig en mapp med information om vad som egentligen hände, i dungen, för trettio år sedan, andas försoning. Och det, mina vänner, det är verklig människokärlek! 


Författare: Rachel Molin

Titel:  Dungen

Utgivningsår: 2021

Förlag: Polaris

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *