RECENSIONER

Hjort & Rosenfeldt: Som man sår

Det här är den sjunde kriminalromanen med ärke-äcklet Sebastian Bergman i huvudrollen. Han är en gudabenådad kriminalpsykolog och även om han mänskligt sett inte är mycket att hänga i julgranen, så är han ett proffs när det gäller att hitta motiv till de förfärliga mord som Riksmord utreder runt om i Sverige. 

Så långt låter det som vilken deckare som helst, en som det går tretton på dussinet av. Men det är något speciellt med Sebastian Bergman, det är det faktiskt. Duon Hjorth och Rosenfeldt vet hur spänningens slipsten ska dras: det är nämligen spännande från första till sista sidan och det hela slutar traditionsenligt med en cliffhanger som får mig att längta orimligt mycket efter nästa! 

Sebastian har taggat ner på jobbandet och bedriver enbart lite privat psykoterapi i ett av rummen i sin stora lägenhet. Han har även taggat ner som one-night-stand-kung och för ett monogamt liv med den före detta riksmord-kollegan Ursula. Han ser fram emot de stunder han kan tillbringa med barnbarnet Amanda och beter sig på det stora hela som en vanlig, vänlig äldre herre. Hans utomäktenskapliga dotter Vanja har tagit över ledarskapet på Riksmord och kämpar med att hitta en prickskytt med flera mord på sitt samvete nere i Karlshamn. Sebastian hjälper henne där han kan (och får!), både som bollplank och som barnvakt. Men så dyker det upp en patient, som väcker minnet av den där tsunami-vågen som tog ifrån honom de viktigaste i livet, dottern Sabine och frun Lilly. Och Vanja får problem med sin bäste vän och kollega Billy… 

I en intervju med Hjorth och Rosenfeldt som jag har läst, ska nästa deckare vara den sista – då har de tagit Sebastian Bergman dit de vill ha honom. Hoppas att jag då är mätt på spänning och att Hjorth och Rosenfeldt har vett på att sluta UTAN cliffhanger!  


Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt 

Titel:  Som man sår

Utgivningsår: 2021

Förlag: Norstedts 

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *