LISTOR

En sommar-serie A B C

Snart är det sommarlov från undervisning även för mig som frilansande lärare i norra Tyskland. Jag undervisar ett par veckor till, sedan drar jag ner på takten rejält och ägnar mig förutom att städa och röja i arbetsrummet också åt att skriva en lärobok i svenska. Jag utgår från att jag också kommer att ha tid för att simma i sjöar, dricka kalla drinkar och läsa även under den tiden. Semester betyder för mig att fortsätta med bad, drinkar och läsning men på andra ställen än de vanliga. 

Jag startar denna sommar-serie i midsommarveckan och fram till i augusti tänker jag i alfabetisk ordning tipsa er om böcker jag läst och tyckt om. Reglerna jag har tänkt ut är att jag använder bokens svenska titel och att varje författare bara finns med en gång. Häng med här – nu kör vi de tre första bokstäverna!   

ATT FÖDA ETT BARN – Kristina Sandberg

Starten på Kristina Sandbergs trilogi om unga Maj i Örnsköldsvik, gav mig krypningar! Hon var ju så jävla hopplös, den där Maj. Så totalt utan självförtroende att det provocerade mig, lät hon sig bara dras med i livet “så som det blev”: oplanerat gravid, snabbt giftemål som på sätt och vis var ett steg upp på samhällsstegen, men inte blev det lättare för det… Men något var det med Maj, som gjorde att jag inte kunde släppa henne. Jag förstod, att hon inte hade så många val och varifrån skulle känslan av att duga och ha valmöjligheter komma från? Jag blev ofrivilligt fast och läste även “Sörja för de sina” och “Liv till varje pris” med stor behållning. Och Maj, glömmer jag aldrig! Kolla gärna in gästrecensionen av Christina Corre. 

BAKVATTEN – Maria Broberg

En överraskningshit från Västerbotten, som inte väjer för någon av livets stora frågor. Broberg låter oss tappa andan av en berättelse om evig kärlek, familjehemligheter, skuld och skam. Jag skrev om den i SWEA:s tidning Forum förra året:

CARAMBOLA – Håkan Nesser 

Jag erkänner: Just den här boken minns jag inte alls. Och om jag ska vara riktigt ärlig är Van Veeteren inte ens min favoritkaraktär från Håkan Nessers långa lista på fiktiva personer. “Carambola” får på grund av sin titel, symbolisera Håkan Nessers författarskap. Om det händelsevis är så att någon levt under en sten de senaste 25-30 åren och totalt missat hans böcker, så rekommenderar jag att börja med “Människa utan hund” som är den första i serien om kriminalkommissarien Gunnar Barbarotti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *