LISTOR

En sommar-serie D E F

Sommar-serien tuffar vidare och denna veckan är två svenska titlar och en brittisk.

DE AFGHANSKA SÖNERNA Elin Persson

När jag läste den här kändes det som om jag fick ett knytnävsslag någonstans där man tappar andan. Jag började intet ont anande att läsa i sängen innan jag skulle somna och vaknade kallsvettig och googlade om jag verkligen hade fattat rätt, att det här var en ungdomsbok. Elin Persson beskriver med få ord vad det gör med en ung människa att arbeta som “närmast  anhörig” på ett boende för ensamkommande flyktingar. Det tar tag och det släpper inte inte taget ens efter avslutad läsning. Jag skrev om den i SWEA:s tidning Forum i början av året: https://swealand.swea.org/2022/forum-nr-1-2022//38 

EN JÄVLA HELG Helen Zahavi 

Det här en klassiker från 1992 och legendarisk är redan den första meningen: “Det här är berättelsen om Bella som vaknade en morgon och visste att hon fått nog.” Det hon har fått nog av är män. Män som förminskar, förföljer, tar all plats och luften att andas. Män som slår, våldtar och tar det de vill ha. När det går upp för Bella att man antingen är offret eller mördaren, jägaren eller bytet, bestämmer hon sig för vad hon vill vara och tar saken i egna händer. Det blir en jävla helg, kan man lugnt säga. Eller en “dirty weekend” som den heter i original. 

FALLVATTEN Mikael Niemi

Att Mikael Niemi har ett förflutet som poet, märks alltid i hans prosa. Det känns som om inget ord är utfyllnad utan allt finns där av en anledning. Därför är det alltid en sann glädje att läsa hans romaner! Fallvatten är en svensk katastrofroman som utspelar sig i Norrland. Det är så spännande att du inte vill sluta. Och den har inte förlorat ett dugg i aktualitet sedan den kom 2012. Det känns fortfarande troligt att ett evighetsregn skulle kunna få dammarna i norr att brista och … vad som sedan händer behöver vi inte ha fantasi nog att tänka ut. Det gör Mikael Niemi så bra åt oss, att det bara är att luta sig tillbaka och insupa atmosfären. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *