LISTOR

En sommar-serie S T U

Vi har nu kommit till en historisk vändpunkt: ingen av veckans tre titlar är svensk!

SOLROSSKOGEN Torey Hayden 

Det talas ju en del om “comfort food”, det här är för mig “comfort reading”. Jag vet inte riktigt vad det är som fått den här boken att fastna i mig, 17-åriga Lesleys liv är ju inte mysigt direkt. Hennes mamma satt i tyskt koncentrationsläger under andra världskriget och hon är långt ifrån den ideala amerikanska mamman som Lesley skulle vilja ha. Men kanske är det motsättningarna i mammans och Lesleys liv som fascinerar mig? Det är riktigt dramatiskt mellan varven, men slutet, hörrni, ni behöver inte oroa er för slutet. Det är fint! 

TSCHICK Wolfgang Herrndorf

Tschick heter samma på tyska och svenska, och ni som inte kan tyska, ska tacka er lyckliga stjärna för att den lilla coming-of-age-pärla finns på svenska! Eller tack förresten Nilsson förlag som gav ut den och Anna Hörmander Plewka som översatte. Det här är en roadmovie i bokform om unge Maik som olyckligt förälskad och övergiven av båda föräldrarna hänger hemma i villan under sommarlovet. Plötsligt dyker den tyskryske klasskompisen Tschick upp och om inte annat, så erbjuder han Maik sällskap och omväxling. I en stulen Lada ger de sig av på en resa som heter duga. Läs den! Det är fint och ömsint, aldrig att Herrndorf gör narr av sina unga hjältar. Boken har filmatiserats av Fatih Akin. Se den! Men läs boken först. 

UTRENSNINGEN Sofi Oksanen 

Sofi Oksanen skonar ingen. Om du bestämmer dig för att läsa den här, gör dig beredd på den mest osminkade skildringen av sexuellt våld och trafficking du kan föreställa dig. Men i allt elände spirar en oväntad vänskap mellan gamla Aliide och unga Zara. Båda är offer för omständigheterna, den ena led under Stalins klack och den andra under friheten efter murens fall. Sofi Oksanen är alltid bra, men här är hon fantastisk.  

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *