RECENSIONER

Sara Strömberg: Sly

Precis såhär vill jag ha en deckare:

  • spännande
  • trovärdig
  • bra språk
  • en hjälte man kan känna med
  • logisk

Och Sara Strömberg har check på alla punkter. 

Den före detta journalisten Vera Bergström uppe i Järpen, hankar sig fram som lärarassistent men sörjer egentligen att livet inte riktigt blev så som hon ville. Hon fick inga barn med Levan och nu lever han med en annan kvinna. Hennes mamma är död, hennes pappa sitter på hemmet Solgläntan och är olycklig, barndomshemmet är sålt. Själv försöker hon skapa sig ett nytt liv i lägenheten ovanpå den gamla stationsbyggnaden i byn, men det vill sig inte riktigt. Och det trots närheten till skogen och naturen som hon älskar och barndomsvännerna som finns runt hörnet.

När en kvinna hittas mördad ute i skogen i närheten av Kall, skriver Vera Bergström på uppdrag av sin gamla arbetsgivare en artikel om hur folk på bygden känner sig. Mer behövs inte för att kriminaljournalisten i Vera ska vakna till liv och som sig bör ger hon sig inte förrän hon har fått reda på hur allt hänger ihop. Sara Strömberg behärskar konsten att ge läsaren precis lagom information för att kunna få känna sig smart, men inte avslöja för mycket för snabbt så att det blir tråkigt. Och så är det förbannat snyggt skrivit! 

Hör här, hur det låter när Vera tvingas tillbringa en natt i Stockholm:

Jag lyssnade på våldet, polissirener och skrik på avstånd. På samma gång främmande ljud och bekanta läten. Stockholms toner blev så hårda när dagen kallnade. En upphöjd medvetenhet fyllde mig. Kanske var det miljöombytet. Tankarna forsade, blev till bilder. De kastades upp framför mig som virvlande snö mot en bilruta i mörker.

Eller efter upplösningen:

Vi gick ut strax efter dem. Polisbilen var en magnet som dragit till sig nyfikna, de närmaste stuggrannarna stod på bron med långa halsar. Jag smällde av några rutor när X blev intryckt i bilen. Hen såg rakt in i kameran och kameran såg hen. Jag fick för mig att hen tyckte om uppmärksamheten. Äckelgottade sig i all smärta. Eller var det förakt jag såg? Sanningen var aldrig den man trodde.

(Det kursiva har jag gjort för att inte spoila!) 

Det finns redan en andra del om Vera Bergström, “Skred”. Det är mycket sannolikt att jag kommer att läsa den också. Bara så ni vet. 


Författare: Sara Strömberg

Titel:  Sly

Utgivningsår:2021 

Förlag: Modernista

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *