RECENSIONER

Jenny Holmqvist: Drift

Jenny Holmqvists debutroman “Drift” i siffror:

3 huvudpersoner

2 kontinenter

3 länder

3 parallella handlingar med beröringspunkter

4 årtionden 

434 sidor språklig elegans

4 kärleksrelationer som inte gör någon glad

4 resor som kan ses som flykt från något

1 resa med hopp 

1 övergivet barn 

Väldigt många hästar 

Huvudpersonerna, i den ordningen de dyker upp:

  • Eva, som i slutet på 40-talet lämnar det inskränkta Uppsala för att söka sig ett nytt liv på andra sidan Atlanten. 
  • Marta, Evas dotter, som har lättare för att umgås med hästar än människor. 
  • Jamie, Martas lillebror, det unga matematikgeniet som lämnar sin födelseort för att studera på universitetet. 

Kontinenterna de rör sig på är Europa och Nordamerika, länderna är Sverige, Kanada och USA. Den ena handlingen utspelar sig huvudsakligen på 40-talet och lite på 50-talet, en på 60-talet och en på 80-talet. Vi får inte veta ett dugg om 70-talet.

I början var jag irriterad. Jag hade ingen lust gissa mig fram hur de hängde ihop, jag ville absolut inte hoppa mellan tiderna och kontinenterna. Jag ville för bövelen ha lite ordning och få en historia berättad i taget! Men efter ett tag märkte jag vilket sug berättelsen fick genom det här sättet att berätta på och då försvann min irritation, som förmodligen mest var otålighet. 

Romanen “Drift” är inte direkt feelgood, men det är inte heller en eländesskildring i stil med Hanya Yanagiharas “Ett litet liv” där det mest gör ont och när man inte tror att det kan bli värre, så blir det det ändå. I “Drift” är lidandet mindre spektakulärt, men det är ändå ett verkligt lidande för dem som upplever det. 

Det är rörande att alla tre, Eva, Marta och Jamie, längtar efter något, men de vågar inte ens för sig själva erkänna vad det är. Då är det inte lätt att hitta rätt, skulle man väl kunna säga. Hur ska man kunna ställa in kompassnålen mot “lycka” om man inte formulerar vad det är man vill ha och vad det är man behöver för att vara lycklig? Det kanske inte är dömt att misslyckas, men lyckostunderna blir förmodligen färre än vad de hade kunnat bli. 

Alla tre kämpar på så gott de kan, i den tid de lever och med de förutsättningar de har, men särskilt bra blir det inte för någon av dem. Jenny Holmqvist är extremt bra på att fånga stämningar och jag har svårt att släppa boken innan jag läst klart eftersom jag innerst inne hoppas på att någon av dem någon gång ska stå för vad de vill! 

Utan att avslöja för mycket, kan jag ändå säga att Eva, Marta och Jamie verkligen,verkligen försöker att göra rätt, men ingen av dem vet hur man gör och ingen av dem lyckas inom romanens pärmar bli lycklig några längre stunder.  Om det är sorgligt? Ja, kanske, men mest är det nog bara mänskligt. 


Författare: Jenny Holmqvist

Titel:  Drift

Utgivningsår: 2021 

Förlag: Bokförlaget Forum

Språk: svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *