RECENSIONER

Stine Pilgaard: Meter pro Sekunde 

Det här är min fjärde bok i EU-utmaningen och en av de två som min man lånade åt mig på biblioteket. Det enda kriteriet han hade var att det skulle vara ett land som jag inte hade läst ännu. 

Om han hade läst på baksidan, hade han förmodligen anat att det skulle kunna tilltala mig: nybliven mor flyttar ut på landet, försöker samtidigt hitta sitt sätt att vara förälder och dessutom partner till en lärare på en folkhögskola med massor av förvirrade unga vuxna. Och så försöker hon ta körkort också! 

Redan när hon får jobb som skribent, där hon ska svara på läsarnas frågor i något som på tyska kallas “Kummerkasten” är jag med på det danska tåget. En “Kummerkasten” är en sorts rådgivningsspalt i en tidning där läsarna berättar om sina problem och vår nyinflyttade, nyblivna mor ger dem på sitt oefterhärmliga vis tips om hur de ska handskas med de situationer de frågar om. Frågorna är korta, men svaren desto längre och om man till en början tror att hon är ute och seglar så kommer det alltid en liten knorr på slutet. Inte alltid politiskt korrekt, men fruktansvärt roligt!

Om jag hade läst den här när mina egna barn var små hade jag, om möjligt, tyckt att den var ännu roligare. Men då hade jag förmodligen inte gått att ha i möblerade rum under läsningen: nu skrattade jag högt på tunnelbanan och drog en kväll ur min mans ena hörlur för att läsa högt för honom. 

Att sedan flera kända slagdängor, t ex “Internationalen” och “Här kommer Pippi Långstrump”, fått nya texter som det går hur bra som helst att sjunga med i, gör inte saken sämre. Möjligen för de andra passagerarna på tunnelbanan och för min man, eftersom jag inte är särskilt bra på att sjunga. 

En annan anledning till att jag gillade den här romanen så mycket, är att jag tror att jag förstår huvudpersonens sätt att trampa i klaveret hela tiden, när hon som nyinflyttad från en stad har med de lantliga västjyllingarna att göra. Jag tycker att de verkar ha vissa likheter med de nordtyskar som jag lärde känna när jag flyttade till Osnabrück på 90-talet. Hon (som faktiskt inte har något namn) skaffade sig handledning av en TV-intervjuare som hon av en tillfällighet springer på i mataffären – att hon sedan stalkade honom lite lätt innan de blev vänner, går vi inte närmare in på. Själv fick jag orientera mig efter hur min man, då pojkvän, reagerade. Om han sneglade upp i taket, var det fortfarande möjligt att fortsätta med ämnet. Om han däremot satte handflatorna framför ansiktet eller ännu värre, lät pannan sjunka ner mot bordsskivan – då var det dags för mig att hålla truten. 

Tack Danmark och Stine Pilgaard, det här var verkligen en stunds avkopplande och extremt skrattframkallande läsning!    

Boken finns även översatt till svenska av Helen Hansson och Djordje Zarkovic “Meter i sekunden” på förlaget Modernista. 


Författare: Stine Pilgaard 

Översättare: Hinrich Schmidt-Henkel

Titel: Meter pro Sekunde

Utgivningsår: 2022

Förlag: Kanoon-Verlag

Språk: tyska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *