ANNAT

Ännu mera kultur i Hamburg

Det är då sannerligen inte konstigt att jag aldrig blir klar med “Unrast” (på svenska “Löparna”) av Olga Tokarczuk! I söndags blev jag överraskande medbjuden på balett och det kunde jag bara inte tacka nej till. Jag har nog aldrig tackat nej till att gå på balett någon gång, men särskilt här i Hamburg där mästerkoreografen John Neumeier leder danskompagniet, niger man tacksamt och sätter sig på anvisad plats för att njuta.

Min svägerska hade bokat biljetter på parketten, så det blev en helt annan upplevelse än den jag är van vid. Själv bokar jag helst i mitten någonstans lite högre upp för att kunna se hela scenen och inte missa någon av dansarna. På parkettens vänsterkant såg man inte riktigt hela scenen och man fick inte den överblick jag brukar gilla, men istället kunde jag se dansarnas ansiktsuttryck och hörde varje klock och klopp som de dansande fötterna gjorde på tiljorna. Och det mina vänner, det var inte heller så tokigt!

Och föreställningen “En sommarnattsdröm” var som den heter en DRÖM! Shakespeares pjäs är väl i runda slängar trehundra år gammal, men kärlekens irrvägar är ju ständigt aktuella så det blir inget klagomål från mig på aktualiteten. Men om vi ska vara ärlig, så bryr jag mig inte så värst mycket om handlingen när det gäller balett: huvudsaken är att det dansas vackert och helst att musiken är öronbedövande. Kombinationen av vacker musik och smidiga rörelser är den konstform som går rätt in i mitt hjärta. Den marcherar bara rätt in, utan att onödiga omvägar via hjärnan.

Så eftersom hjärnan var urkopplad, blir analysen lite knapphändig. Men tro mig: det var fantastiskt!

Om du kan tyska, kan du läsa mer här: Staatsoper Hamburg – Stück: Ballett von John Neumeier nach William Shakespeare | Ein Sommernachtstraum (staatsoper-hamburg.de)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *