RECENSIONER

Johan Ehn: Inte död än

 

När fan blir gammal blir han religiös, sägs det ju, men i det här fallet verkar Elis Erichson i romanen Inte död än snarare bli mer mottaglig för det undermedvetna – eller är det samma sak? 

Kort och gott skulle jag säga att Johan Ehn har skrivit en roman om förlåtelse, förståelse och vikten av att inte döma. Vi kan ju bara önska oss själva och varandra att vi slipper vänta tills vi ligger på dödsbädden innan vi börjar med det. 

Det är nämligen just där 86-årige Elis ligger, efter en hjärtattack och ett vredesutbrott hemma hos sonen mitt på själva julafton. Han har blivit hjärtopererad och ligger i sin hypermoderna sjukhussäng och driver fram och tillbaka i medvetandet. Han funderar över sitt liv och hur han blev som han blev och det finns min sju en hel del att grunna på. 

Till sin hjälp har han den omtänksamma sjuksköterskan Tony, som ser till att hålla Elis släktingar på avstånd när det behövs och ge honom den värme och sympati som han har svårt att ta emot från sin familj. Elis hittar ett tillstånd mellan vaken och dröm som han kallar “revan”. I “revan” kan han besöka betydelsefulla situationer under sitt liv och få reda på hur det egentligen hängde ihop. 

Johan Ehn skriver rappt och roligt utan att det blir respektlöst eller att en hejdlös drift med sina protagonister bara för att få oss att skratta. Han skriver istället med den värme och medmänsklighet som sjuksköterskan Tony visar den åldrande och döende Elis. Det är fint och ger oss i bästa fall en knäpp på näsan. Skärp dig idag, imorgon kan det vara för sent! 


Författare: Johan Ehn

Titel:  Inte död än

Omslag: Pär Ålander

Utgivningsår: 2021

Förlag: Romanus & Selling

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *