RECENSIONER

Kristin Hannah: De fyra vindarna

De fyra vindarna av Kristin Hannah handlar om en hunsad men ack så strävsam och uthållig amerikansk kvinna som tvingas ta sina två barn och lämna sitt hem i den amerikanska södern under 30-talets depression. Ämnet är både intressant och behjärtansvärt men här liknar det mest en blandning av Där kräftorna sjunger och Amerikansk jord. Min text innehåller spoilers, så om du tänker läsa romanen och hoppas på att bli överraskad, tycker jag att du ska sluta läsa här nu.

Elsa är för lång och för ful för att bli älskad i sin ursprungsfamilj och det finns ingen chans att hon ska kunna giftas bort. Även hennes försök att ta sig till college avslås, för förutom det mest uppenbara att hon är kvinna, så är hon dessutom ”sjuklig”. I tonåren hade hon nämligen en släng av reumatisk feber och fick då avsluta sin skolgång på grund av sitt svaga hjärta. Jag vet inte riktigt hur reumatisk feber och hjärtsvaghet hänger ihop och det verkar inte hennes föräldrar heller veta, men de anser i alla fall att hon på grund av hälsan inte kan inte släppas iväg hemifrån.

Den rådiga Elsa låter sig inte stoppas i sökandet efter ett annat liv, så hon smiter ut om nätterna för att träffa unge Rafe för lite rajtantajtan på hans lastbilsflak. Vi som läsare förstår direkt att Rafe bara är ute efter att så sin vildhavre eller vad det nu kallas när unga män ligger runt i jordbrukstrakterna i Texas, för Elsa är ju inte bara lång och ful, hon är dessutom flera år äldre än den undersköne Rafe med sina bångstyriga svarta lockar och olivfärgade hy. När hon för sina föräldrar överraskande nog kräks över moderns älskade rosenbuskar och det blir uppenbart att hon är gravid, blir det annat ljud i skällan och hennes hälsa är det sista föräldrarna tänker på när det kör henne på porten. De välbärgade föräldrarna slänger av henne utanför Rafes föräldrars gård, precis innan han ska resa till college. Hans föräldrar däremot är anständiga människor och efter att Elsa konverterat till katolicismen tar de upp henne som en dotter i familjen. Rafe tvingas att bryta sin förlovning med den mer passande unga och vackra italienskan, han gifter sig med Elsa och kan naturligtvis glömma college för att hjälpa sin far på gården istället. Han har ju en familj att försörja, för bövelen!

Elsa trånar, Rafe lider. När 30-talets torka till slut hotar att ta livet av dem, lämnar Rafe hela skiten och drar till Kalifornien. Elsa och svärföräldrarna kämpar vidare för gården och sitt eget överlevande, men när sonen håller på att dö av stenlunga på grund av sandstormarna, ger även hon sig i väg västerut. Men inte blir det bättre där inte! De svälter, diskrimineras, utnyttjas av ägarna till bomullsplantagen, en översvämning tar allt de äger och folk dör som flugor. Mitt i allt elände blir Elsa vacker, dottern kommunist och sedan gör arbetarna uppror. Elsa dör visserligen, men dottern blir i alla fall den första i familjen som får gå på college. Jag tror att det ska ses som ett lyckligt slut.

När Kristin Hannah bjuder in till klichéfest blir vi påminda om att långa kvinnor är fula men arbetsamma, italienska män må ha bångstyriga lockar och olivfärgad hy men är opålitliga och svekfulla. Men det finns hopp, för när fula kvinnor blir älskade blir de mirakulöst nog vackra. Moderskärleken är det största som finns, en vald familj som älskar en är bättre än en biologisk som förminskar och förskjuter en. Det lönar sig att vara rättrådig och att arbeta hårt även om man blir skjuten, eftersom ens redbara dotter skaffar fram bensinpengar och återvänder till farföräldrarnas gård för att begrava en.

Tack, Kristin Hannah, för att vi slapp detaljerna av återresan! Lastbilen hade hostat och varit svårstartad redan på väg till Kalifornien och att den var i bättre skick några år senare har jag svårt att tro. Hur det var att köra genom öknen för den tonåriga dottern med sin mors lik på flaket, tycker jag liksom Kirstin Hannah att vi utelämnar. Jag är också tacksam över att den svekfulle maken/fadern Rafe aldrig mer dök upp utan att han tilläts försvinna komplett.

Om du längtar efter en stor läsupplevelse, då är inte det här din bok. Om du däremot är nöjd med en pocketbok där guldet på omslaget inte komplett skavs av under läsningen, då har du hittat hem!  


Författare: Kristin Hannah

Översättare: Camilla Jacobsson

Omslag: Ilse-Marie Berglin

Titel:  De fyra vindarna

Utgivningsår: 2021

Förlag: Albert Bonniers förlag

Språk: svenska

Betyg: 1/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *