RECENSIONER

Simone de Beauvoir: De oskiljaktiga

Vilken fin liten överraskning från den stora madame de Beauvoir! Det var väldigt länge sedan jag läste något av feministernas urmoder, men jag förmodar att jag då det begav sig var lika delar fascinerad och förfasad. Jag minns inte extakt vad jag tyckte, men jag vet med säkerhet att jag var alldeles för feg för att vara lika radikalfeministisk som hon, men det hindrade mig inte för att uppskatta hennes prosa.

De oskiljaktiga är en liten pärla om de unga flickorna Sylvie och Andrée, som båda försöker hitta sin plats i livet i det franska samhället någon gång i brytningen mellan 20- och 30-talet. Det är en innerlig vänskap mellan de två kvinnorna och det hela bygger faktiskt på den unga Simones vänskap med den jämnåriga Zaza.

Simone de Beauvoir skrev romanen redan på 50-talet, men då ansågs den att vara alldeles för intim och avslöjande. Jag tyckte att det var en fin berättelse om vänskap, kärlek och om att förhålla sig till sin klass, sitt kön och sin familj. Låter det som en klassisk konflikt? Ja, det är det. Men det är väldigt, väldigt berörande skildrat. Och fint! Och sorgligt.  

Och det hela på inte ens tvåhundra sidor – du läser den nästan på en kafferast!  


Författare: Simone de Beauvoir

Översättare: Kristoffer Leandoer

Titel:  De oskiljaktiga

Utgivningsår: 2022

Förlag: Lind & co

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *