LISTOR

Carina i november 2023

Det här

  •  läser jag:  Stina Jacksons tredje roman Förinta världen i kväll om en mamma hemma i Norrland som längtar ihjäl sig efter en dotter som håller på att supa skallen av sig borta i Amerikat. Jag tror att hon super för att i sin tur inte känna av sin längtan efter mamma, men vi får väl se hur det slutar. Det är inte som feel-good direkt, så jag misstänker att minst en av dem om inte båda går åt innan slutet. 
  •  har jag på vänt: en hel hög recensionsexemplar, till exempel Jonas Hassen Khemiris Systrarna. Och det är en rejäl utmaning, ska jag säga. 736 sidor och jag brukar inte skrämmas av tegelstenar, men här pendlar jag mellan skräck och förtjusning. Jag har följt honom sedan debuten med Ett öga rött  och har gillat det mesta, så vitt jag minns, förutom den där Pappaklausulen från  2019. Den sitter som en tagg i läsminnet och jag hoppas att jag efter den nya romanen ska kunna lägga pappan åt sidan och säga ”Allt är förlåtet!”.
  • lyssnar jag på: jag har precis lyssnat klart på Kärlek i Seoul av Sang Young Park som vi ska prata om i bokcirkeln ”Läsa jorden runt” i december. Jag gillade tempot och berättarstilen. Jag gillade att den växlade mellan gåpåig och eftertänksam, men jag tror att jag hade gillat den ännu mer om jag hade läst den. Nu blev jag ibland förvirrrad och visste inte riktigt vem som var vem, så jag gick tillbaka och lyssnade om och tappade tråden på precis samma ställe.
  • tittar jag på: Babylon Berlin – den fjärde säsongen tror jag att det är. Jag kanske borde ha tittat på de gamla säsongerna först, för jag hör mig själv allt som oftast fråga min man ”Vem är hon nu igen?” eller ”Vad har de där två med varandra att göra?” och ”Hade inte de ett barn också?” men älskar drivet och tiden den utspelas i, men tycker att allt är så mycket hemskare än i de tidigare säsongerna och det verkar som om samtliga huvudpersonerna har något att dölja.
  • tänker jag på:  hur jag ska göra för att oftare välja syrummet istället för läsrummet. Jag vet att jag mår bra av att vara kreativ och det är skönt att använda händerna mer än huvudet ibland! 
  • längtar jag efter:  frost. Efter frosten kan man nämligen köpa grönkål och det är något som jag verkligen gillar med den nordtyska hösten och vintern: att äta grönkål!
  • äter jag: pumpa! Jag gillar hokkaido som soppa med eller utan kokosmjölk eller ugnsbakad i klyftor gärna med någon kall dippsås till.
  • önskar jag mig: något som förmodligen inte finns. Jag skulle vilja ha ett par snygga skor till mina nya chokladbruna klänning, men skorna ska dessutom vara bekväma och tillåta mig att dansa hela natten mellan den andra och tredje december. För då ska vi på 40-årsfest i Vechta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *