RECENSIONER

Liza Marklund: Stormberget

Jag älskade Polcirkeln men blev besviken på Kallmyren och hade tänkt strunta i Stormberget. Men så kom Lotta hem från Sverige med boken i pocketupplaga och sa att jag borde läsa den. Och eftersom jag (för det mesta…) lyssnar på Lotta, så gjorde jag det.

Och hon hade rätt, det var en bra idé. Liza Marklund knyter ihop säcken om samhället Stenträsk uppe i Norrland på ett föredömligt sätt, men framförallt tror jag att mina förväntningar var mer normala den här gången och då är det lättare att gilla och uppskatta det man får.

Den så kallade Stenträsk-trilogin utspelas till största delen i Norrlands inland. Det handlar om älvar, raketbaser och spionage. Men det som gör den nästintill oemotståndlig är persongalleriet som återkommer i alla tre delarna. Det känns som om man lär känna dem mer och mer eftersom man får uppleva dem i olika tider och i olika situationer. 

I Stormberget är det polisen Wiking Stormberg som får ett nytt djup. I den första delen av Stenträsk-trilogin mötte vi honom i nutid som polis men även som tonårig hjärtekrossare med tvivelaktig vandel. I bok nummer två fick vi veta mer om hans livs kärlek Helena och om hur livet blev för honom som familjefar. I den avslutande delen fördjupas personporträttet och vi  får lära känna hans släkt och hans faktiska ursprung. Företaget Vattenfall får sig en rejäl känga för att i historien inte alltid skött sig exemplariskt när de exploaterade älvarna.  

Det är spännande och berättelsen har i mina ögon trovärdighet, något som jag absolut inte vill avstå från ens om det tjänar spänningen. Nu har jag inga djupare kunskaper i hur ett kassaskåp är konstruerat och om det är möjligt att svetsa loss botten och komma åt innehållet, men det var så pass detaljerat beskrivet att jag köpte hela kittet. Handlingens trovärdighet är absolut en viktig punkt men om en deckare ska höja sig ur floden av deckare så vill jag även ha hyfsat trovärdiga karaktärer. Och även på den punkten levererar Liza Marklund i den här trilogin. De goda huvudpersonerna är inte bara genomgoda utan de tillåts även ha egenskaper som inte alls är smickrande, i vissa fall tvärtom! Men jag hoppades på för mycket när jag önskade att Stormbergets egen storjäveln Stor-Nils till slut även han skulle ha fått ett eller annat försonande drag, men det fick han icke. Men, men jag är storsint och har överseende med det i en deckare med så bra driv som den här. Det är ju faktiskt inte en psykologisk betraktelse om att ingen föds ond som Liza Marklund har skrivit. 

En gång till, om någon inte orkat läsa allt: jag gillade den! Jag läste dessutom ut den på ett litet kick. Jag rekommenderar den som inte har gjort det att läsa hela serien, från början till slut. Och kom ihåg, Kallmyren är lite svag, men Liza Marklund tar revansch och kommer igen i Stormberget!  


Författare: Liza Marklund

Titel: Stormberget

Omslag: Amanda Aspeborg

Utgivningsår: 2023

Förlag: Piratförlaget

Språk: svenska 

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *