LISTOR

Deutscher Buchpreis 2024 – en revansch! 

För två år sedan var dagen då longlist för Deutscher Buchpreis tillkännagavs en skammens dag för mig. Jag hade läst exakt NOLL av de nominerade böckerna, men en av de nominerade författarna hade jag åtminstone läst en annan bok av. Jag lovade då mig själv att skaffa mig bättre koll och nu är det dags att granska detta löfte.

I måndags kom nämligen longlist för 2024, se bilden ovan. Och jag kan känna doften av revansch! Jag har läst Iris Wolff Lichtungen och det tackar jag tips jag fick bokbloggsträffen på Literaturhaus för. Jag har dessutom läst följande av de nominerade: Ronya Othmann, Daniela Krien och Clemens Meyer.

Ronya Othmann blev jag tipsad om av en bokhandlare, när jag skrev ett inlägg om den tyska litteraturhösten 2020 för bloggen. Jag skrev också ett längre inlägg som gästskribent på dagens bok om hennes debutroman Die Sommer som jag verkligen gillade. 

Daniela Krien var även hon ett bokhandlartips men om den enda bok jag läst av henne Der Brand skrev jag: Det här är en bok för dig som bara behöver lite hjälp på traven för att störta ner i en djup depression. Men folk verkar ju tycka att hon har något, så jag kanske får ge henne en chans till? Hon är för övrigt översatt till svenska, så om du blev sugen att testa om du är Team folk eller Team Carina finns det inget som hindrar.

Clemens Meyers debutroman Als wir träumten handlar om östtysk ungdom på glid och kom ut 2006. Jag minns inte så mycket mer än att det inte riktigt var vad jag hade väntat mig, men i ärlighetens namn kan jag nästan tjugo år senare varken minnas vad jag hade hoppats på eller vad jag verkligen fick. Ärligt talat är jag stolt över att jag ens minns hans namn! 

Longlist innehåller som vanligt tjugo romaner av lika många författare och det finns definitivt möjlighet för mig att bli ännu bättre på tysk samtidslitteratur än att ha läst fyra av dem. Men det är definitivt en förbättring sedan 2020 och det är jag extremt nöjd med! Alltså, det är en bra idé att lyssna på bokhandlare och ta emot tips av tyska bloggare för att hålla koll på samtidens litteratur.

PS: Av de tjugo nominerade är tretton av dem kvinnor. Bara en sån sak, alltså! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *