OM OSS

Presentation: Carina

 

Jag heter Carina och älskar att läsa, prata om böcker och ge folk boktips. Min första bok, “Nya hyss av Emil i Lönneberga”, läste jag på jullovet i första klass 1972 i Svenljunga. Ända sedan det där jullovet, har jag alltid haft en bok på gång. Nej förresten, ofta har jag haft flera på gång samtidigt och det är ytterst sällan jag slutar innan sista sidan. Jag läser så fort det blir en stund över och har så gott som alltid bok i väskan. Jag läser någon sida medans tevattnet kokar upp, i kön på posten eller i bussen men allra helst läser jag liggande i en bekväm säng eller soffa.

 

Som barn ville jag bli bibliotekarie, men tappade intresset när jag förstod att det inte betydde att man fick läsa hela dagarna på jobbet. Jag blev socionom istället, men sedan 2003 försörjer jag mig huvudsakligen på att undervisa tyskar i svenska.  Att jag skulle hamna i Hamburg var en överraskning, men att det skulle bli Tyskland var inte helt otippat. När min dåvarande sambo fick ett jobb i Hamburg, lämnade jag motvilligt Osnabrück och flyttade norröver. Det var 1996 och min skeptiska syn på stan har utvecklats till kärlek, sambon har blivit min äkta man och familjen har berikats med två nu nästan vuxna barn.

 

När jag blir stor vill jag bli som Margarete von Schwarzkopf, en tysk journalist, författare och programledare. Hon är alltid påläst, suverän och extremt bra på att hålla i litterära tillställningar. Ibland bjuder jag in till “Wohnzimmerlesung” i vårt vardagsrum och är för en stund Margarete von Schwarzkopfs kollega.

 

En direkt  favoritgenre har jag inte, men jag undviker Science-Fiction och fantasy. När varulvar och aliens dyker upp, tappar jag intresset. Jag vill ha riktiga människor, realistiska scenarion och en historia som fångar. Till skillnad från Emma är jag förtjust i (svenska) klassiker och det händer att jag läser om böcker för att kolla vad jag tycker efter ett par år. Om det är länge sedan jag läste boken, känns det lite som att kommunicera med en yngre version av mig själv. Det är omöjligt att nämna EN favoritbok efter 45 års idogt läsande, men den bok som imponerade mest på mig förra året var “Das achte Leben” av Nino Haratischwili. Favoritförfattare har jag flera, bland annat  israeliska Zeruya Shalev, tyska Katrin Seddig och amerikanska Curtis Sittenfeld.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *