LISTOR,  OM OSS

3 x 5 frågor på temat SOMMARLÄSNING


Emma och Carina har funderat lite på det där med sommarläsning. 

Har du lust att berätta om din sommarläsning? Svara gärna i kommentarerna eller i din egen blogg. Länka i så fall gärna så att vi också får ta del av svaren. 

 1. Vad läser du just nu? Och, hur är den?

Carina: Maja Lundgren “Myggor och tigrar”. Nja, jag vet inte riktigt. Jag kan inte bestämma mig om jag gillar den eller om jag bara tycker att den är … knäpp? Det blir nog ett blogginlägg om den så småningom.

Emma: ”Binas historia” av Maja Lunde. Detta är en bok jag plockat upp och varit sugen att läsa x antal gånger sen förra hösten, men jag lyckas aldrig komma igång? Jag är väldigt fascinerad av temat i boken och tänker att detta är en historia jag kommer att älska, men varför lägger jag ifrån mig den så snabbt? Nu har vi valt den till bokklubben, så nu har jag en deadline och hoppas att det ska få igång mig!


2. Finns det något du bara läser på sommaren, i så fall vad? 

Carina: Jag är inte lika noggräknad på sommaren, utan läser lite det som jag kommer över. Men i min läsvärld finns det ingen särskild genre, som bara hör till sommaren.

Emma: Jag har väl en tendens att läsa mer töntiga, romantiska böcker. Men sen jag flyttade till Hamburg så har jag också förknippat sommarläsning till att läsa på svenska. Kanske för att hemlängtan pikar och midsommar gör att jag stirrar mig blind på Underbara Claras konto och vill upp till mormor i norr. 


3. Berätta om din läsplanering för sommaren 2019!

Carina: Jag tänker försöka fylla på lite till min läsutmaning 2019 (10 böcker från länder jag aldrig varit i). Så här halvvägs in, så tror jag att jag bara har hunnit med fyra. Annars tänker jag vara min vana trogen, att läsa det som jag hittar.

Emma: Jag tänker dyka in i den hög jag noga samlat på mig under året. Böcker jag vill sluka utan jobb som avbrott, samt böcker jag vill ”ta tag i” och ge en ordentlig chans! 


4. Vilken bok kommer du att tänka på, när jag säger “sommarskildring”? 

Carina: “Bonjour tristesse” av Francoise Sagan. Aldrig har väl tallkottar varit så heta som på franska rivieran när Cecile smyger iväg till ännu ett hemligt (och förbjudet!) kärleksmöte med Cyril.

Emma: ”Sist sommaren (med dig)” av Ann Brashares. Det är faktiskt författaren till ”Systrarna i jeans” och jag har älskat den här boken i goda tio år. Det är den perfekta sommarboken! Den handlar om tonårssystrarna Riley och Alice som spenderar sommaren på ön Fire Island dit barndomsvännen Paul efter några års frånvaro återvänder. Hur kan allting vara så tryggt och vanligt, men samtidigt har allt förändrats? Det är en ”växa upp”-historia om systerskap, kärlek och förlust. Det smidiga språket gör att du snabbt känner salt doften från havet, ser de smutsiga sommarnätterna framför dig och känner den konflikten mellan att vilja vidare och bli vuxen, men inte lämna någon bakom dig. 


5. Vad är ditt bästa sommarlästips?

Carina: Följ lust-principen! Ta ut svängarna lite och läs sådant som du annars inte skulle ha gjort. 

Emma: Håller med Carina! Jag är mer öppen för tips och snokar lätt i farmors bokhylla efter någon roman att snabbt testa på. Men om det är ”Sista sommaren (med dig)” jag vill läsa för femtioelfte gången så gör jag också det. Whatever floats your boat! 

Svara ja eller nej!                                

 1.  Jag vill läsa om snö på sommaren.  Carina: NEJ Emma: NEJ
 2.  Deckare passar bäst i hängmattan. Carina: JA Emma: NJA               
 3. På sommaren läser jag ikapp allt jag inte hunnit under året.  Carina: NEJ Emma: JA!
 4. På stranden läser jag pocketböcker.  Carina: JA Emma: JA
 5. Jag hatar när det spills picknickmat i böcker! Carina: JA Emma: JA

Välj ett alternativ:

 1. läsa eller lyssna?  Carina: läsa Emma: läsa                       
 2. låna eller köpa? Carina: låna Emma: köpa 
 3. tunnis eller tegelsten? Carina: tegelsten Emma: tegelsten
 4. svenska eller tyska? Carina: svenska Emma: ha! Svenska
 5. klassiker eller modern? Carina: klassiker Emma: modern

4 Comments

 • Eva

  Kul frågor (och svar)!

  Ja/Nej: 
  1. Jag vill läsa om snö på sommaren: Ja (skön kontrast mot värmen) 
  2. Deckare passar bäst i hängmattan: Ja           
  3. På sommaren läser jag ikapp allt jag inte hunnit under året: Nej (planerar att läsa ikapp men hinner sen inte…)
  4. På stranden läser jag pocketböcker.: Ja (bland annat)
  5. Jag hatar när det spills picknickmat i böcker! Nej (böcker ska gärna användas och slitas med hälsan)

  Välj ett alternativ:
  1. läsa eller lyssna? Läsa           
  2. låna eller köpa? Köpa (så jag kan gå loss på punkt 5 ovan…) 
  3. tunnis eller tegelsten? Tunnis (läser sjukt långsamt)
  4. svenska eller tyska? Svenska (eller engelska) ((och någon gång tyska))
  5. klassiker eller modern? Båda!

 • Malin

  Hej,
  Kul frågor!
  /Malin

  Vad läser du just nu? Och, hur är den?
  Läser en historisk roman av Göran Redin.
  Helt ok, men inte så att jag bara vill läsa hela tiden. (Min familj tycker det är bra…)

  2. Finns det något du bara läser på sommaren, i så fall vad?
  Nej, jag har aldrig riktigt förstått det här med sommarböcker. Läser det jag har lust till alltid oavsett årstid.

  3. Berätta om din läsplanering för sommaren 2019!
  Plan? Nej någon sådan har jag inte.

  4. Vilken bok kommer du att tänka på, när jag säger “sommarskildring”?
  Tove Janssons Sommarboken.
  Men två lässomrar som sticker ut i mitt minne är förra sommaren när jag plöjde Katherine Kerr’s serie om landet Deverry. För många år sedan läste mim syster och jag hela David Eddings serie Sagan om Belgarion och sagan om Mallorea på en vecka. Härliga minnen! Fantasy kanske ör min sommarläsning!

  5. Vad är ditt bästa sommarlästips?

  Håller med Carina om lustprincipen.

  Svara ja eller nej!
  Jag vill läsa om snö på sommaren. Spelar ingen roll.

  Deckare passar bäst i hängmattan. Carina: JA Emma: NJA

  På sommaren läser jag ikapp allt jag inte hunnit under året. NEJ

  På stranden läser jag pocketböcker. Nej, läser nästan uteslutande e-böcker.

  Jag hatar när det spills picknickmat i böcker! JA

  Välj ett alternativ:
  läsa eller lyssna? LÄSA

  låna eller köpa? Carina: låna

  tunnis eller tegelsten? Båda

  svenska eller tyska? 😉 kan inte tyska… läaer på svenska eller engelska.

  klassiker eller modern? Båda men oftare modern

  • Carina

   Tack Malin, för att du tog dig tid att svara! Historisk roman är inte heller min bästa genre, måste jag erkänna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *