LISTOR

Tips på hur du bäst startar en bokklubb

Bild från en bokträff hemma hos Linnéa i april 2018

Min mamma frågade mig häromdagen om råd när man ska starta en bokklubb. Jag tyckte såklart att detta var ett härligt initiativ av henne och gläds av tanken på ytterligare en bokklubb där ute i världen. Här kommer mina tips på hur du bäst startar en bokklubb!

1. Vilka ska vara med?

Ska bokklubben vara öppen för alla, eller enbart vänner? Ska det vara en speciell målgrupp; kvinnoseparatistisk, antirasistisk, kvinnor som har föräldraledigt?

Vår bokklubb är öppen för alla, och det har gjort att man träffar många personer en annan kanske inte stött på. Det är av en slump (?) enbart kvinnor i olika åldrar, där man som nyinflyttad kan få nya vänner, en träningskompis eller tips till jobb. Men jag har också hört om andra bokklubbar där det är en liten grupp vänner, eller nära kollegor, som vill läsa tillsammans och hitta ett nytt sätt att umgås, vilket låter så mysigt!

2. Tänk på hur stor du vill att gruppen ska vara!

Det brukar vara bäst med 4-7 personer för att det ska bli en bra diskussion, samt att alla ska kunna delta i diskussionen. Om det är större grupp är sannolikheten lägre att alla alltid kan komma, men det kan å andra sidan vara härligt att träffarna alltid ser olika ut, med olika konstellationer. Det finns helt enkelt fördelar med både en mindre och en större bokklubb!

3. Hur ofta ska ni ses?

En gång i månaden? Alltid första onsdagen per månad? Olika beroende på hur lång/kort boken är? Ska ni läsa året om, eller ha jul-och sommaruppehåll?

Det viktiga är att se till att alla hinner läsa, men samtidigt inte ha allt för lång tid mellan träffarna, så man glömmer av vad man läst. Jag tycker personligen att det är skönt att ses regelbundet varje månad, men då krävs det att man håller läslusten uppe och inte känner sig stressad. Därför uppskattar jag att vi brukar ta lite uppehåll kring semestertider, för att bli inspirerade!

4. Var ska ni ses?

Hemma hos någon eller på bibliotek eller café? Turas ni om att bestämma plats eller ses ni alltid på samma ställe?

I vår bokklubb varierar vi plats och veckodag. Det är ibland kul att lyxa till det med bubbel på en fredag, men oftast blir det på på onsdagar för då brukar flesta kunna. Ibland är det någon som är sugen på att vara värd, ibland är det mest praktiskt att ses centralt på ett ställe där folk själva kan välja om de vill äta, dricka eller fika.

5. Hur ska ni bestämma vilka böcker ni läser?

Ska en person välja åt gången? Ska alla rösta gemensamt vilka böcker ni ska läsa? Finns det några regler, tex ingen ska ha läst boken innan? Eller, för att komma måste man ha läst minst hälften av boken etc? 

Mitt tips är att inte ha speciellt många regler, utan att det mest ska kännas kul! Hellre att fler kommer och att man kanske inte har läst hela boken, än att det måste vara den smartaste diskussionen om exakt hela boken.

6. Vilka typer av böcker ska ni läsa?

En speciell genre? Enbart Augstnominerade författare? Fokus på författare med transerfarenheter? Eller ska ni läsa er genom världen, med en författare från varje land?

Vi brukar ha olika teman. En gång har vi haft spänningsromaner till hösten, feministiska erotiska noveller under sommarhettan eller klimatkritiska böcker. Ibland är det också helt random och mest böcker vi är sugna att läsa på. Men det kan bli en kul utmaning och höja diskussionerna när det är ett genomgående tema!

7. Vem ska leda diskussionen?

Ska det finnas en diskussionsledare för varje träff? Eller ska alla förbereda frågor?

För oss har det varit kul att en person är diskussionsledare och håller i samtalet. Då ger man bokträffen en tydlig ram, samt den som valt boken kanske redan har vissa frågor den vill diskutera, och kan därmed styra samtalet i linje med det. Diskussionsledaren kan se till att alla får komma till tals och att diskussionen blir bra.Vi blir lätt imponerade av den som väljer att vara diskussionsledare för en viss bok, vilket bidrar till en extra kul stämning!

Hoppas detta har inspirerat dig och det leder till en ny bokklubb där ute! Hör gärna av dig och berätta om det blev lyckat.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *