LISTOR

Varför du borde vara med i en bokklubb

Jag älskar, som ni säkert redan märkt, bokklubben jag är med i! Det var resultatet av en blöt kväll när min kompis var på besök i Hamburg. Hon hade nämligen berättat om sin bokklubb och det var som att slå huvudet på spiken: varför hade inte jag en bokklubb!? 

Helt ärligt, jag kände mig som gjord för en bokklubb, och precis så är det. Att skriva ett inlägg i Svenskar i Hamburg-gruppen en lördagsnatt på Facebook var det smartaste jag gjort. När jag vaknade upp dagen efter tvivlade jag starkt på att någon ens skulle ha svarat på min förfrågan om någon kände till en svensk bokklubb, då jag inte kände mig tillräckligt stark språkligt för en tysk, samt hade svårt att hitta en engelsk.

Så himla överraskad och pirrig jag blev när flera hade svarat att de tyckte att jag skulle starta en, och att de då gärna skulle vilja hänga på! Några dagar senare möttes vi på det mysiga caféet Mikkels. Vi var ett gäng unga svenska  kvinnor som berättade hur vi hamnat i just Tyskland och ingen historia var den andra lik, även om de flesta kunde ringas ner till att handla om jobb eller kärlek.

Det var nu tre år sen, och bokklubben har ständigt förändrats! Vi har setts regelbundet året om och läst ungefär 25 böcker tillsammans. Allt ifrån den omtyckta “Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri till “Flickorna” av Emma Cline, samt vattendelaren “Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström. Vissa träffar har skett hemma hos varandra, vilket har varit en väldigt mysig aktivitet mitt i veckan samt ett kul sätt att lära känna varandra på. Ibland har vi ätit middag tillsammans på restaurang eller druckit bubbel på en fredag!

Jag rekommenderar dig alltså varmt att gå med i en bokklubb eller, varför inte, starta en själv! (Tips om hur du går tillväga har jag skrivit om här!) Det har varit ett lättsamt sätt för mig att lära känna nya personer, något som är extra svårt nyinflyttad. Jag har fått så fina kompisar via bokklubben, samt utvecklat en trygg relation till den grupp kvinnor som möts i terapiliknande former för att diskutera livet, och böcker.

Min originella idé till varför jag tyckte mig behöva en bokklubb var även för att få igång mitt läsande. Vid den tidpunkten insåg jag att jag knappt läste några böcker, och att jag saknade det. Det var svårt att titulera sig som “bokälskare” och stolt skryta om hur mycket man uppskattar att läsa, när man knappt lyckades avsluta fem böcker på ett år. Fem böcker är fortfarande fler än noll, och det handlar ju inte om antalet böcker i sig. För mig handlade det om att prioritera en hobby jag mår bra av, som får mig avslappnad och bli lugn. Vad för irrelevant skit har jag lagt min tid på istället för att läsa fler böcker?  Jag kom inte på ett svar som kunde rättfärdiga mitt icke-läsande.

Visste du att sju minuters läsning på en dag sänker din stressnivå? I alla fall, jag saknade att läsa och ville gärna diskutera böckerna med andra som också var engagerade. Ni vet, ibland när man läst en riktigt bra, eller riktigt dåligt bok, och tjatar öronen av sin kompis som knappt orkar spela intresserad..? Låt istället din starcks vän, eller pappa, eller kollega, vara ifred och prata loss med likasinnade!

Bokklubben har gjort att jag läst andra typer av böcker, alltså verkligen böcker jag aldrig ens hade plockat upp för att läsa baksidan på. Det har gjort att jag ibland att hittat nya favoritförfattare, eller helt enkelt fått min fördom bekräftad (se ovan: vattendelaren). Det är kul att läsa av en annan anledning, när man vet att man delar upplevelsen med andra och att de vill höra vad du tänker.

Något som jag även älskar med en bokklubb är att du blir smart av den! Att ta in andras perspektiv, både genom olika böckers handlingar och olika gruppmedlemmar, vidgar du din vy. Jag har lärt mig om olika typer av trä i “Simma med de drunknade” av Lars Myttling, samt om hur det var att resa som ensam kvinna via “Kärlek i Europa” av Birgitta Stenberg. Vi har diskuterat skolsystem, livsmål, föräldraförsäkring, förälskelse, det svenska folkhemmet, prostitution, arv och miljö. You name it! Böckerna öppnar upp för helt nya samtalsämnen som du kanske inte vanligtvis brinner igång på en tisdags kväll efter jobbet.

Men såklart är det bästa med bokklubben människorna. Vissa har flyttat hem till Sverige igen, eller vidare till andra städer i världen. Andra har blivit gravida eller är föräldralediga och kommer med bebis. Ibland jobbar folk intensivt och hinner knappt lyssna klart på boken, ibland har andra läst om den, för att den var så bra. Jag gillar att folk kommer och går, att man känner sig hemma. Jag är väldigt nyfiken på hur bokklubben kommer ta form framöver, samt vilka böcker vi kommer ha lust att diskutera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *