LISTOR

De SEX bästa läsplatserna 

För att kunna få en helgjuten läsupplevelse, räcker det inte att ha en bra bok. För egen del, kan jag i princip läsa var som helst, men om jag riktigt ska kunna grotta ner mig, krävs ett par förberedelser. En kopp earl grey med mjölk, gör vilken halvtaskig deckare som helst till en njutning, brukar jag säga och ett glas riktigt gott rödvin kan få mig att ha överseende med både tafflig personskildring och haltande story.

Men VAR är läsningen som bäst? 

Nedan i nämnd ordning mina favoritplatser: 

1. Sängen 

  • På dagen ligger jag helst på den bäddade sängen ovanpå sängöverkastet med en filt över benen och de annars totalt meningslösa dekorationskuddarna positionerade bakom huvudet. 
  • På kvällen vill jag krypa ned under det exceptionellt tjocka duntäcket med den elektriska värmedynan på högsta frekvens under ländryggen. Eller eventuellt på spikmattan, men då gäller det att ligga still, annars kan man skrapa upp diverse kroppsdelar på spikarna. Jag har testat. Gör det det inte.

2. Soffan

Antingen hänger jag i soffhörnet (A) eller så ligger jag ned med benen över soffkanten (B). Vilken position jag väljer, beror på om jag dricker något samtidigt. Position B är svår att kombiner med drickande, om man inte använder sugrör. Jag använder inte sugrör eftersom varken te eller vin kommer till sin rätt med detta drickhjälpmedel. Filt höjer alltid soffans status som läsplats! 
2.1. töljen Enbart ett substitut om soffan skulle vara upptagen. OBS! Fotpall är nödvändig, annars är fåtöljen i princip likvärdig med pinnstol, dvs möjligen snygg men inte mysig. 

3. Tåget/bilen/bussen/flyget

Jag älskar alla former av transportläsning! Resor under 10 minuter räknas inte, mer än en timme ger kvalificerad njutning. OBS! Vid billäsning är det viktigt att du inte är föraren av bilen och framsätet är att rekommendera då det i regel både har bättre ljusförhållanden och inte lika snabbt framkallar oönskade kräkningar. 

4. Solstolen/picknickfilten

Utomhusläsning, även känd som “säsongsläsning” eftersom den på våra breddgrader främst inträffar under de sk varmare årstiderna. Solglasögon eller parasoll kan ge den här läsuppelsevelsen det lilla extra. Att läsa kisande kan ge huvudvärk och förhindra vidare fördjupning i litteraturen.

5. Bastun 

Uppfyller två av mina viktigaste krav för att det ska vara en optimal läsplats: jag kan ligga och det är varmt. I en privatbastu skulle man också kunna dricka, men tror inte att jag skulle ha valt te eller vin här. Varning! Billigt limmade pocketböcker kan falla isär. Det gör läsupplevelsen till mindre njutbar om boken muterar till en lösbladssamling under läsandets gång. Om du vill ha dina boksidor släta, är bastuläsning inget för dig. Papper blir ofta buckligt när det är hett.
5.1. Badkaret kvalificeras bara om det är stort nog att kunna ligga i och att det varma vattnet täcker hela kroppen. Jag är ingen passionerad badkarsläsare eftersom det varma vattnet både har en tendens att skapa imma på glasögonen och att kallna. Att läsa i kallt vatten är extremt omysigt! 

6. Caféet – en bubblare!

Jag har hitintills inte besökt något café där det var möjligt att läsa liggande, men det vägs upp av den kosmopolitiska stämningen av att sitta på ett café och läsa. Och sedan jag sent i livet upptäckte kaffedrickandet, uppskattar jag att det är lätt att få goda kaffedrinkar levererade direkt till läsplatsen. 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *