RECENSIONER

Emma Hamberg: Resten av allt är vårt

Om det här är feelgood, då är jag med på tåget! Jag skrattade, fnissade, grät (eller nåja, grät gjorde jag väl inte, men jag hade kanske en tår i ögonvrån vid något tillfälle) och våndades med huvudpersonerna: Emma, hennes tre döttrar, Anette och i viss mån även (Psycho-)Patrick.   

Jag hade redan både läst och sett intervjuer med synnerligen sympatiska Emma Hamberg, så i princip visste jag ju redan hur det skulle gå, eftersom boken bygger på Emmas eget liv. 

Hamberg har i media gjort sken av att vara en superproduktiv trebarnsmamma som utan att blinka fixa vardagen för sig själv, sin hjärnskadade man och de tre barnen samtidigt som hon roddar hus med trädgård, tecknar serier, skriver bestseller-romaner och totar ihop kokböcker med sin “fru” Anette. Jag trodde aldrig riktigt på den bilden, måste jag ju erkänna men tänkte att var och en har ju sitt sätt att klara av livets prövningar, det här verkar vara hennes. Och så länge man inte uppenbart skadar någon, så får man göra som man vill, tycker jag. Emmas och Anettes kokbok  “Husmorsorna the ultimate köksalmanacka” var en av de omistliga kokböcker som fick vårt kök att gå runt under hektiska skolår utan bamba, så jag hade ändå en klart positiv inställning till Emma Hamberg även om jag i ärlighetens namn inte kände mig så himla lockad av den genre som hon höll till i, i sitt skrivande.

Genren, är nämligen feelgood och enligt Piratförlagets hemsida, även en “oemotståndlig” sådan. Det är inte det som jag brukar läsa, men det kanske jag borde, för jag hade inte tråkigt en sekund. Jag hade semester, det regnade, jag låg på soffan, läste, småfnissade och var tillfreds. 

“Då ser jag Patrick. Han står i hallen och pratar med några jag inte känner igen. Jag går dit och han räcker fram sin hand och jag tar den. Hur kan en så stor hand vara så mjuk? Dörren är öppen till min smatt. På sängen ligger drivor med jackor. På golvet lika stora drivor av skor. Plötsligt sitter vi i sängen, ovanpå alla de där ytterkläderna. Plötsligt är det bara vi två. Samt tjugosju vinterjackor och nittiotre skor. Utanför fönstret snöar det. Vi ser på varandra och ler förvånat. som om ingen av oss fattar vad som händer. Så böjer sig Patrick fram eller om det är jag eller vi båda. Och vi kysser varandra. I mina öron piper det av känslomässig tinnitus.” 

Vad är nu historien? Med risk att spoila, så vågar Emma en nystart och lämnar förorten och huset för att flytta in till till en lägenhet stan tillsammans med de tre döttrarna som nu befinner sig i tonåren. Hennes man flyttar till en egen lägenhet, men även om de separerat som par och även skilt sig, känner Emma fortfarande ansvar för honom och tror att det ska vara så resten av livet. Hon ger åtminstone mig bilden av att hon är tillfreds med att det är så det är och till och med att det är så det ska vara. Men då han plötsligt blir blixtförälskad och går in i en relation med en ny kvinna, öppnas nya möjligheter för Emma. Ansvaret är borta och hon kan öppna upp för en ny inriktning i livet. 

Det är en hel del tinder, dejting, party och så ungarna då, skrivarvardagen, Anette och de andra nära vännerna. Och så dyker Patrick upp, snyggingen som Emma träffade som tonåring i Paris. Han är nyseparerad, bor överraskande nog alldeles i närheten och är i princip available. I princip, det är där kruxet sitter, och det är denna, låt oss kalla det ambivalens, som är romanens motor. Jag har redan sagt att jag gillar det, och jag har lätt för att bortse från att det är svårt att tro på att Emma helt plötsligt bara kan ta sig en hel vända i armgång på utomhusgymmet och personligen hade jag nog tyckt att Patrick var lite mer än lovligt ambivalent. Jag gillar särskilt hur den bergfasta och ovillkorliga vänskapen till Anette skildras och hur ärligt och varmt som livet med tonårsdöttrar beskrivs. Jag är väldigt förtjust i alla mess-konversationer och jag blir på gott humör av att läsa. Ja, men det är väl Feel-good-konceptet helt enkelt, och jag kan meddela: Det funkar! 


Författare: Emma Hamberg 

Titel:  Resten av allt är vårt

Utgivningsår: 2019

Förlag: Piratförlaget

Språk: Svenska

Betyg: 4/5

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *