LISTOR

Påsk = deckare

Förra året googlade jag på varför man nödvändigtvis ska läsa deckare på påsk så den saken är redan biff. När jag läste det gamla inlägget, så kunde jag konstatera att påsken 2021 verkar imitera den 2020 på pricken. Det är sannerligen inget man går i taket av glädje över: jag saknar ungarna lika mycket i år, oroar mig för föräldrarna och grämer mig att inte kunna ha påskbuffet med vännerna. Men att gräva ner sig allt det där vi inte kan och som vi saknar är trots att det är smärtsamt aktuellt också uttjatat in till dödens gräns, så låt oss istället titta på vad KAN vi göra med ett gäng lediga dagar. 

Förra året lärde jag mig som sagt, att påsk betyder deckare, men då var jag fullt upptagen med att läsa Paul Auster så det fanns ingen tid över till sån´t. I år däremot, har jag förberett mig väl och laddat ner två deckare på min tolino och det är inte omöjligt att det blir en tredje också. 

FÖRSTA

Stina Jacksson: Ödesmark 

Stina jackson romandebuterade 2018 med “Silvervägen” och det blev buller och bång, priser och publikens kärlek. Om “den svåra tvåan” har jag hört både att den är ännu bättre och att den är aningen svagare. Ärligt talat, även om den skulle vara rätt rejält svagare än debuten, så skulle den fortfarande vara absolut läsvärd i min deckarvärld! 

ANDRA

Anna Ihrén: Strandsittaren

Den här har jag velat läsa ända sedan Anna Ihrén själv läste ur den på en zoom-läsning på mitt jobb strax innan jul. Jag skämdes aktivt för att leda det programmet, föra ett samtal med Anna och ställa hyfsat vettiga frågor utan att ha läst boken, men det hela kom så hastigt på, att jag helt enkelt inte hann läsa. Det är dags att ta igen det nu och om deckaren från Smögen faller mig i smaken, finns det ett antal till i samma serie. 

TREDJE

Kamilla Oresvärd: Älvdansen

När Kamilla Oresvärd hade samma uppdrag som Anna Ihrén på mitt jobb nu i mars, var jag bättre förberedd och hade hunnit läsa första delen i serien från Vargön. Jag lärde i “Brudslöjan” känna juristen Mona Schiller, hennes två vuxna söner och hade bekantat mig lite med småstadsidyllen. Det finns fler i serien och den jag eventuellt tänker låta förgylla mina påskdagar är “Älvdansen”, nummer två från Vargön. 

Och nu, nu vill jag veta om ni anser att det enda rätta är att läsa deckare i påsk. Och så skulle jag vilja ha era allra bästa deckartips! Skriv fingrarna blodiga i kommentarsfältet, sedan kan ni ta påskledigt. Ät choklad, läs deckare och drick äggtoddy, som vi brukar säga i Hamburg.

GLAD PÅSK!

3 Comments

  • Gunilla

    Tack för tipsen! Jag har tyvärr inga tips nu men ska ta till mig det du skriver om eftersom jag gillar deckare.
    I helgen har jag läst Resa mot det oundvikliga av Anders Magnusson, som i sig är en rysare av verkligt slag. Resan mot en ALS-diagnos.
    Nu väntar ett manus som min bror skrivit om sin ALS-resa, det kommer att bli en enorm utmaning och har redan efter första sidan bidragit till tårar och sorg… När hans bok kommer är inte klart, men att den ska ges ut det ska jag och min svägerska se till!

  • Carina

    Hej Gunilla, när du behöver koppla av från ditt vktiga arbete med din brors texter, så kan du ju läsa en deckare eller två.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *