RECENSIONER

Sarah Winman: Tin Man

“The space between the punchline and before laughter, a brief silence ensued, in which he made plans to go home, watch television that kind of thing, but then the laughter erupted, and amidst the laughter of people repeated the punchline and he was saved from an early night.”

Oj, vilken fin läsupplevelse detta var! Och rolig! ”Tin Man” beskrivs kort på baksidan med enbart några få meningar fångade mitt intresse. Det handlar om två pojkar, Ellis och Michael, som är oskiljaktiga. Att pojkarna sen blir män och Annie kommer in i deras liv, vilket förändrar ingenting och allting. PANG jag är där, låt mig få sluka sidorna direkt! Dock så håller jag med i den motsägelsefulla andan på andra sätt också. Jag skulle säga att även om boken handlar om främst Ellis och Michael, så är de nödvändigtvis inte huvudkaraktärerna. Eller snarare, de viktigaste karaktärerna. Att läsa om Annie och Michaels mamma Dora är minst lika viktigt, om inte ännu viktigare för drivandet av handlingen och pojkarnas personliga utveckling – och samspel. 

Jag uppskattade att det fanns en publicerad intervju med Winman i slutet av boken. Gillade nästan ännu mer hur hon pratade om personerna i ”Tin Man”, omsorgen och reflektionen. Att boken i första hand egentligen inte behandlar temat samkönad kärlek, eller sex mellan män, utan om skam från barndomen. Michaels pappa verkar påverka honom mer i identitetsskapandet än tidsandan, 80-talets England där AIDS härjade och pojkarna teoretiskt hade varit minderåriga och eventuellt straffade för ’homosexuell aktivitet’. 

Winman beskriver kvinnorna som ’the bedrock of the book’ och jag tycker det är så fint skildrat. Porträtteringen av Mable till exempel, Michaels pappas nya partner, och Ellis relation till Dora. Hur deras manlighet reflekteras gentemot deras varma kärleksfulla blickar, även Annies. Och frågan som på något sätt automatiskt ställs: vem är det som håller ihop gruppen? Som binder samman Michael och Ellis? Vad är det egentligen som driver dem isär? Vem bär skuld och ansvar? 

”Without Michael’s energy and view of the world they became the settled married couple both had feared of becoming. They made little demand of one another and conversation gave way to silence albeit comfortable and familiar.”

Det enda som grämer mig lite är att ”Tin Man” är så kort. Inte bara för att jag älskade världen Winman byggt upp och generellt inte ville att det skulle ta slut, inte redo att säga hej då till karaktärerna. Utan jag kände att historien hade mer potential. Inte nödvändigtvis ett nytt slut, en annan vändning eller fler karaktärer. Jag hade velat ha fler extra scener, fler exempel för att ge ytterligare en dimension. Djup finns det, och det är sällan jag läst så välskrivna bi-karaktärer (om man ens kan kalla dem för det). Men för att skapa fler lager och betona dessa stora nyckelscen tydligare, då hade 50 sidor mer gjort en stor skillnad. Missförstå mig rätt, ”Tin Man” är underbar som den är, men att höra Winman prata om den får mig att sukta efter mer av det hon så tydligt såg, som jag också hade velat bada mer i. 


Titel: Tin Man

Författare: Sarah Winman

Utgivningsår: 2017

Förlag: Tinder Press

Språk: Engelska

Betyg: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *