RECENSIONER

Olga Tokarczuk: Die grünen Kinder – bizarre Geschichten

Min vän Claudia, när hon kommer med en bok, då vet jag att det är rätt. Se Läsning passande en sjuk – Punktslut Den här gången stack hon till mig en novellsamling av Olga Tokarczuk “Die grünen Kinder – bizarre Geschichten” strax innan vi gick ut på en av våra otaliga promenader.  

“Die grünen Kinder – bizarre Geschichten” är en novellsamling på tio noveller. Sällan har väl en underrubrik “bizarre Geschichten” så väl beskrivit innehållet! De är bisarra och de är underbara! Alla novellerna är bra, de flesta ger mig något att tänka på och en del är till och med briljanta och kommer att stanna kvar länge till och med i min bokdemens-hjärna. 

Min favorit är den första, “Der Passagier”. På bara  fyra sidor lyckas Tokarczuk bygga upp en suggestiv stämning och ett överraskande slut som känns fullkomligt logiskt. Gör om det, den som kan! 

De noveller som följer har alla en egen karaktär, men det som håller dem samman är just det bisarra. Jag älskar att läsa dem och smiter från skrivbordet för att snika till mig en lässtund om än aldrig så liten, jag älskar Olga Tokarczuk som skrivit dem och jag älskar till och med Svenska Akademien som gav henne det nobelpriset i litteratur 2019. Utan det hade jag ju inte hittat henne! 

Nu börjar jag tro att jag värmt upp tillräckligt, bekantat mig nog och förlorat rädslan för denna synnerligen begåvade författare. Nu är det nog snart dags, snart vågar jag mig på att ta mig an åtagandet med “Jacobsböckerna” med sina drygt 1000 sidor. Om jag ska läsa den på svenska eller tyska? Ingen aning och det spelar ingen större roll för mig. Tokarczuk funkar för mig på båda språken. Jag hör inte till dem som kräver inte att få läsa på originalspråket, särskilt inte om det är polska…


Författare: Olga Tokarczuk

Titel: Die grünen Kinder – bizarre Geschichten 

Utgivningsår: 2018

Förlag: Kampa Verlag 

Språk: tyska

Betyg: 4/5  (att det inte blev 5, beror på att inte alla novellerna var briljanta, en del var ju “bara” bra)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *