RECENSIONER

Frida Skybäck: Bokhandeln på Riverside Drive

Jag har hitintills inte räknat ljudböcker som läsning, men har förstått att andra gör det, så i år tänker jag också testa det. “Bokhandeln på Riverside Drive” av Frida Skybäck är min första ljudbok i år.  

Att lyssna på en bok är en helt annan sysselsättning än att läsa en, tycker jag. När jag läser ägnar jag mig exklusivt enbart åt texten. När jag lyssnar kan jag laga mat, stryka eller promenera. Då är litteraturen en bieffekt och även om jag uppskattar det, så är koncentrationen inte lika hög som vid läsning. Kanske är det en träningssak, kanske är det bara så för mig. 

Jag lyssnade på just “Bokhandeln på Riverside Drive”  eftersom vi i vår lilla familjebokklubb, trodde att det skulle kunna vara något som vi alla tre uppskattade: min mor, min syster och jag. Mamma kroknade, oklart om det var för att paddan krånglade eller för att hon inte kom in i boken på grund av konstiga namn. Min syster och jag däremot lät de vanliga hushållssysslorna förgyllas av Frida Skybäcks feelgood-roman med bas i London. 

Och ja, jag måste hålla med mamma om att det tog ett tag att vänja sig vid alla namn. Fast egentligen var det väl bara Martinique som var exotiskt, annars var de många men inte så värst svåra att uttala: Charlotte som ärver en bokhandel av sin moster Sara. Där jobbar Sam och ovan nämnda Martinique. I huset med bokhandeln bor dessutom författaren William. Charlottes man Alex, hennes mor Kristina och Saras stora kärlek Daniel samt katten Tennyson finns också med på ett hörn. Och ett antal pensionärer, kunder och grannar och till och med författaren J. K. Rowling gör ett gästspel. Eftersom jag “bara” lyssnat är jag osäker på stavningen och på om jag ens kommer ihåg namnen rätt.

Handlingen däremot minns jag! Charlotte kommer till London för att sälja av bokhandeln hon av oklar anledning ärvt efter sin moster. En moster som hon aldrig träffat och som mamman aldrig ville prata om. Väl i London blir hon charmad av både bokhandeln, dess “invånare” och staden och det är inte lika lätt att sälja och återvända hem till Sverige.

Det är en feelgood-roman, så det finns med kärlek både i nutiden och i den parallellberättelsen från när systrarna Sara och Kristina först kom till London. Men Frida Skybäck överraskar med att blanda in mer svärta än jag trodde var vanligt i en dylik roman och det gillade jag. Men det är inte så svart att det inte finns utrymme för det för genren traditionellt lyckliga slutet, det kan ni lita på!  


Författare: Frida Skybäck 

Uppläsare: Janna Eriksson 

Titel: Bokhandeln på Riverside Drive

Utgivningsår: 2019

Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Språk: svenska

2 Comments

  • Annica Backlund

    Jag lyssnar gärna på böcker men har blivit mycket kräsen – “röstkänslig”. Om inte rösten stämmer lyssnar jag helt enkelt inte klart på boken.

    • Carina

      Jag har nog inte träffat på någon som jag ogillar så mycket att jag inte vill lyssna. För mig har det hitintills mest handlat om att “vänja sig” vid rösten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *