RECENSIONER

Bart Moeyaert:  Alla är ledsna nuförtiden

Det är inte  konstigt att Bianca, 12,  har svårt att tygla sitt humör, har en flexibel inställning till “sanning” och flyr in i en fantasivärld. Hennes lillebror är nämligen hjärtsjuk och drar åt sig mammas kompletta uppmärksamhet. Hennes pappa har lämnat fru och barn åt sitt öde i det nyrenoverade köket och lever nu tillsammans med Cruz. 

På en tolvårings brutala vis ser Bianca igenom det som mamma säger och uppfattar direkt känslan bakom. Bianca själv pratar inte mycket, hon ägnar sig hellre åt att rita i sina klippböcker och följa TV-serien Här hos oss

Bart Moeyaert kommer från Belgien och är därmed #8 i min EU-läsning. 2019 fick han litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och jag tror att jag kan förstå varför. Som berättare är han hela tiden på barnets, Biancas, sida, han moraliserar inte och han litar på sina unga läsare.

Hela romanen utspelar sig under en dag och Bart Moeyaert är sparsam med återblickar så vi får själva göra oss en bild av hur Biancas liv förändrats. Alla som varit tolv år eller haft tolvåringar i sin närhet, vet att det inte är den åldern man älskar förändringar. Puberteten är på gång och det händer mycket i både  kroppen och knoppen och då behöver man en konstant och pålitlig omvärld. En pappa som plötsligt blir kär i mycket yngre spanjorska, är det sista Bianca behöver! Eftersom hon ser sig själv som “pappas flicka” är det särskilt jobbigt att pappa nu inte ens vill att hon ska komma varje helg, utan att det räcker med varannan. Hon är ju ett “besvärligt barn” säger mamma, och antyder därmed att hon har sig själv att skylla.

Då hjälper det inte att brorsans nya kompis är son till Biancas favoritskådespelare Billie King i Här hos oss. Bianca blir inte lika glad som mamma förväntat sig när Billie dyker upp hemma hos dem. Eller jo, hon blir glad, men hon blir även förvirrad och vet inte riktigt hur hon ska bete sig.

Jag gillar Bart Moeyaerts poetiska språk och även om boken bara är 151 sidor lång, så är den inget man spurtar igenom. Det är många av Biancas tankar som berör mig, särskilt den här: 

“Ibland är klumpen i halsen liten.

Ibland är den inte alls där.

Bara ibland är den gigantisk.

Nu är det bara ibland.” 

Bokens målgrupp är 12-15 år och det tycker jag verkar passande. Exemplaret jag lånade på biblioteket i Svenljunga har aldrig blivit läst. Om det beror på att det var nyinförskaffat eller att ungarna i Svenljunga har annat för sig, det har jag ingen aning om. Jag hoppas i alla fall att det blir ändring på den saken och att Svenljungas alla 12-15-åringar vallfärdar till biblioteket ställer sig på kö för att få läsa. Det är den nämligen värd! 


Författare: Bart Moeyaert

Översättare: Annika Johansson

Titel:  Alla är ledsna nuförtiden

Utgivningsår: 2019

Förlag: Gilla böcker

Språk: svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *