RECENSIONER

Hanna Ylöstalo: Silver 

Bok # 9 i min EU-läsning är en ungdomsbok från Finland. I sin debutroman skriver Hanna Ylöstalo om vad som händer med tjejgänget från byn efter gymnasiet. Silver och Senja börjar studera i stan, Maya satsar på idrotten och så Cami, som stannar kvar hemma i byn. 

Hanna Ylöstalo lyckas fånga den där känslan mellan “Jippi, nu börjar livet!” och “Men shit! Vad ska jag göra då?” som verkar vara typisk för alla avgångselever i alla tider. Vissa känslor förändras helt enkelt inte utan det är fortfarande samma vilsenhet som dominerar i limbofasen precis efter skolan. 

Silvers känslor för det nya livet som student inne i stan är kluvna. Samtidigt som hon lämnar sin älskade mormor, sjön och sin bästa vän Cami, slipper hon även ifrån sin ansvarslösa mamma, det tråkiga sommarjobbet på lampfabriken och Valter som egentligen är Camis. 

Jag är tacksam för att Hanna Ylöstalo sakta och försiktigt låter Silver växa in i sin nya tillvaro. Silver älskar inte studentlivet från dag ett. Hon  känner sig inte bekväm på universitetet med de andra studenterna, men hittar ändå två andra vilsna själar som hon kan relatera till och hänga med. Det är vackert, hur försiktigt hon närmar sig den rökande pojken på balkongen. Hur han efter ett tag får ett namn, en röst och till slut även en personlighet. 

Sammanfattningsvis tolkar jag romanens budskap som att det är okej skynda långsamt och framförallt att man ska ha tålamod med sig själv. Du behöver inte jaga ditt nya liv, livet är nämligen det som pågår hela tiden. Eller för att citera John Lennon: Life is what happens to you while you´re busy making other plans. 


Författare: Hanna Ylöstalo

Titel:  Silver

Utgivningsår: 2020 

Förlag: Förlaget – Helsingfors

Språk: svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *