RECENSIONER

Ernest van der Kwast:  Versteckte Wunder

När det gäller EU-läsningen har jag bestämt mig för att vara generös. Min grundtanke är att författaren ska vara född i landet det gäller och här handlar det om Nederländerna. Ernest van der Kwast är dock född i Bombay, men han har en indisk förälder och en nederländsk. Eftersom han lever med sin familj i Rotterdam och just den här boken handlar om människor där, anser jag att den är värdig att representera Nederländerna.   

Ernest van der Kwast har skrivit korta betraktelser, två till tre sidor, om inte mindre än sextio personer som lever och bor i Rotterdam. Det är alltifrån en taxichaufför med tourette till en biodlare i stan som han har träffat. Men två, tre sidor är korta, väldigt korta för att hinna få någon känsla för de människor han beskriver. Om Ernest van der Kwast hade frågat om min åsikt, hade jag sagt att han hellre skulle välja trettio personer och skriva fem till sex sidor om dem istället. Det är möjligt att det hade gjort läsningen lite träigare, vad vet jag? Som det var nu, var det extremt lättläst, eftersom jag hela tiden tänkte “en person till, bara en till!”

I sommar ska vi resa till Nederländerna på semester och vi har även planerat att besöka Rotterdam. Jag vet inte om jag kommer att ha någon nytta av att ha läst den här boken innan, men jag hade åtminstone inte tråkigt när jag läste. Jag skulle karaktärisera den som en trevlig bagatell som gjorde att jag kunde bocka av mitt trettonde EU-land. Nu har jag bara fjorton kvar! 


Författare: Ernest van der Kwast

Översättare: Andreas Ecke

Titel:  Versteckte Wunder

Utgivningsår: 2022

Förlag: btb

Språk: tyska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *