RECENSIONER

Tina Harnesk: Folk som sår i snö

När Kirsten Stelling från Winterkurier, frågade om jag hade lust att skriva om romanen “Folk som sår i snö” för magasinet, sa jag förstås “ja!”. Det gör jag alltid. Hon organiserade ett recensionsexemplar, jag tackade och såg fram emot boken, även om jag inte riktigt visste vilken sorts läsupplevelse som väntade.

KABONG! Det var faktiskt en liten bit dynamit som låg i paketet från Bokfabriken. En rackarns dynamitgubbe som sprängde sig rätt in i hjärtat och satte sig fast som en enveten liten flis som jag kommer att bära med mig länge, länge. 

Romanen utspelar sig i Norrbotten och har flera lika viktiga handlingar: dels den om Kaj och hans mamma som blir av med sina rötter, dels den om Mariddja och Biera som på sätt och vis blir av med sin framtid eftersom de inte får de barn de önskar sig. Den handlar dessutom om att bli gammal, att inte tro att något gott kan komma från myndigheterna och så handlar det om kärlek på så många plan. Och så har vi Kajs flickvän Mimmi, en snäll och handlingskraftig person som utan åthävor kommer in och ställer till rätta där det behövs. 

Är verkligen rotlöshet, barnlöshet och demens de beståndsdelar man snickrar ihop en hjärtevärmande berättelse av? Ja, tydligen är det det. Åtminstone om man som Tina Harnesk förstår att knyta ihop humor och slagfärdighet med en sällan skådad ömhet för sina romanfigurer. Men hon är lurig, Tina Harnesk, det är hon allt – för när jag skrattar åt hennes dråpliga formuleringar, sänker jag garden och när garden är sänkt, låter hon handlingen bli allvarlig igen och på så sätt slår hon till med full kraft och KABONG! så sitter flisen fast förankrad  i hjärtat. 

Tina Harnesk ger mig mycket att tänka på: 

  • att lämna sin hembygd och sin familj är det många som gör och för de flesta blir det inte ett trauma. Men de som inte väljer att lämna utan tvingas till det och som till råga på allt måste förneka sitt ursprung för sin egen säkerhets skull, de har svårt för att bli hela igen. 
  • moderskap kan se ut på många sätt. Att längta efter ett barn som aldrig föds är ett tungt ok att bära men att ta ansvar för ett barn som man inte är beredd för, är inte heller lätt. 
  • kärlek kan se ut på så många olika sätt och dyker ibland upp i skepnader som man inte förväntar sig. Kärlek, värme och omtanke gör människor gott. Var som Mimmi, när du kan. Det gör skillnad! 

Föga överraskande har Tina Harnesks debutroman nominerats till årets bok 2023. Jag håller tummarna – och röstar

Själv blev jag så exalterad när Tina Harnesk skrev på min Instagram-post om boken, att jag genast skickade iväg ett direktmeddelande till henne och bad om en intervju. Hon är uppenbarligen som Mimmi, för hon tackade ja! Så gjorde hon mig både glad och förväntansfull! Texten om det mötet vi hade via Zoom dyker upp på bloggen härnäst. 


OBS! Recensions-exemplar 

Författare: Tina Harnesk 

Titel:  Folk som sår i snö

Utgivningsår: 2022

Förlag: Bokfabriken

Språk: svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *