RECENSIONER

Ama Ata Aidoo: Our sister Killjoy

Att ha en son som studerar litteraturvetenskap är för det mesta en källa till glädje och stolthet, men ibland är det också en påminnelse om hur lite jag vet. Och i och med julklappen Our sister Killjoy av Ama Ata Aidoo blev det dessutom en påminnelse om hur få böcker jag läst från Afrika och hur sällan jag läser på engelska. 

När jag ska läsa böcker på engelska måste jag ta sats innan jag sätter igång. Jag läser ju så fruktansvärt långsamt på engelska och känner mig som en sjuåring som just knäckt läskoden. Och när det dessutom är en feministisk bok med anspråk, blir jag svettig av skräck för att a) inte begripa b) ha tråkigt. 

Min lättnad var stor, när jag inte behövde slå upp mer än ett par ord då och då och att det inte var några större problem vare sig i att hänga med i handlingen eller förstå vad det handlade om “på djupet”. Det var dessutom så roligt skrivet mellan varven att jag skrattade högt. Särskilt den första delen, när Sissie befinner sig i Tyskland och försöker begripa sig på tyskarna och deras mat, gillade jag. 

“By three, they had finished eating their lunch. Fresh potatoes, German goulash, cheese, sauerkraut, fish in some form or other, other food items. And always, three types of bread: white bread, black bread, rye bread. Tons of butter. Pots of jam. Indeed, portions at each meal were heavy enough to keep a seven foot quarry worker on his feet for a month. All of which was okay by the campers. So that even after a riotous breakfast, each of them had to have one or two mammoth sandwiches for the mid-morning break.” 

Our sister Killjoy handlar om Sissie från Ghana som kommer till Europa för att få en bättre utbildning än vad som är möjligt i hemlandet. Som ett brev på posten kommer alienation, hemlängtan och rasism. Kolonialismen hänger som ett svart moln över alltihop och Ama Ata Aidoo väljer en intressant form för att åskådliggöra Sissies utsatthet. Hon blandar prosa med lyrik och lyriken beskriver oftast Sissies inre liv men driver samtidigt handlingen framåt. 

Nu känner jag mig ett litet uns smartare och en aning mer vidsynt. Det är en trevlig känsla. Tack för det, sonen!


Författare: Ama Ata Aidoo

Titel:  Our sister Killjoy

Utgivningsår: 1977

Förlag: Longman african writers/ Pearson

Språk: engelska

Betyg: 3+/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *