RECENSIONER

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Ja, det var ju något av en överraskning att jag skulle falla pladask för Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. Jodå, jag hade hört talas om henne men hade inte direkt känt att det skulle vara något för mig, men så kom det ena med det andra och plötsligt så läste jag så att ögonen blödde. Det ena var podden Vad vi pratar om när vi pratar om böcker, avsnitt 98  och det lät intressant, samt att jag strax därpå var på Akademibokhandeln i Växjö och behövde en till för att få en kvartett (ni vet: köp 4 betala 3). Och så gick det som det gick.

Och det var ju tur att det gjorde det, eftersom jag tydligen hade ett inneboende sug efter fiktiva rockband från 70-talet! Vem hade kunnat ana att jag inte skulle tröttna på en hel bok med citat Intervjuaren/författaren lät alla bandmedlemmar och andra som rörde sig runt bandet då det begav sig, berätta med egna ord vad som hände och hur deras uppgång och fall uppfattades. Det visade sig vara ett briljant sätt att berätta på! Inte ens någon som är så kass på (eller ointresserad av?) musik som jag, tröttnade på beskrivningar av inspelningsstudios, konserter och låtskrivande, när perspektivet hela tiden förändrades. Det kändes hela tiden nytt och intressant. 

Och lättläst! Det gick liksom inte att sluta, eftersom jag hela tiden ville läsa hur Billy upplevde situationen som Daisy just fått beskriva. Eller om Karen och Graham hade samma åsikt som Eddie, Pete och Warren. Skulle Billy klara av att hålla sig nykter för fruns skull? Skulle hon tröttna på att dra hela lasset med döttrarna medan han var på turné? 

Om någon händelsevis har missat handling: Bröderna Billy och Graham grundar ett band och när bandet får sitt genombrott är de sex medlemmar, The Six, men det är Billy som bestämmer. När soloartisten Daisy Jones tussas ihop med dem av skivbolaget, rubbas jämvikten och “the party begins!”. Närmare 400 sidor senare, är festen över. Enligt välinformerade källor ska det finnas en TV-serie på Netflix som bygger på boken. Det verkar vara ett utmärkt övergångsobjekt för att lindra bokbaksmällan och gå vidare i livet. 

Vad lärde jag mig av det här? Kanske påmindes jag om uttrycket att aldrig säga aldrig? Jag trodde inte riktigt att det här skulle vara en bok för mig, men det var det. Åh, herregud, innan sommaren är över kanske jag slukar både SF och fantasy med hull och hår?! Sommaren är ju lång än, så vi får se var vi landar, men i skrivande stund har jag VÄLDIGT svårt för att se det hända. Men som sagt: säg aldrig aldrig! 


Författare: Taylor Jenkins Reid 

Översättare: Rebecca Alsberg

Titel:  Daisy Jones & The Six

Omslag: Bookmark förlag efter orginal av Lauren Wakefield

Utgivningsår: 2022

Förlag: Bookmark

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *