RECENSIONER

Daria Serenko: Flickor och institutioner

Ibland läser jag böcker som jag inte riktigt vet om jag a) begriper b) gillar. Daria Serenkos Flickor och institutioner är en sådan. Daria Serenko är rysk aktivist, feminist och lever i exil. Det gjorde mig nyfiken och jag var glad att bokcirkeln Läsa jorden runt valde den som nästa bok. 

När jag sedan hittade boken direkt på biblioteket i Svenljunga och den dessutom visade den sig vara så kort att jag lätt skulle hinna läsa klart den innan jag åker hem igen, blev jag ännu gladare. Förra bokcirkelträffen missade jag eftersom jag inte fick tag på boken i tid och det var väldigt tråkigt. Starten på min bekantskap med Daria Serenko var alltså positiv!

Flickor och instutuioner består av korta avsnitt om flickor, i resten av världen skulle de förmodligen kallas “kvinnor”, men i Daria Serenkos ryska verklighet är det ett sätt att trycka ner dem och hålla dem små och obetydliga, genom att kalla dem “flickor”. Obehagligt och osympatiskt, men dessvärre inget enbart ryskt förhållningssätt. Institutionerna skulle jag översätta med traditionellt kvinnodominerade arbetsplatser. 

Serenko skildrar en klaustrofobisk verklighet, där inget på jobbet kan påverkas och där man utan vidare kan bli angiven för än det ena än det andra. Det bästa, eller det säkraste, är alltså att hålla sig liten och ofarlig för systemet. Att inte påtala några brister eller fel, inte ha några egna åsikter och inte vara för extrem åt något håll, gör dig till en (ofarlig) flicka. Det är deprimerande och påminner mig om de DDR-skildringar jag läst. 

Jag vet verkligen inte vad jag skulle svara på den till synes enkla frågan “Är den bra?”. Betyget blir en mellanmjölkstrea, eftersom jag inte hade tråkigt när jag läste, men den gjorde inte heller något djupare intryck. Men det kanske berodde på att jag inte begrep den till fullo? När jag hade läst ut den, funderade jag på om jag verkligen hade fattat allt. Jag kanske borde läsa den en gång till, tänkte jag, för säkerhets skull? Nej, SÅ spännande var den inte. Jag ser fram emot diskussionen i bokcirkeln istället!  


Författare: Daria Serenko

Översättare: Lida Starodubtseva

Titel: Flickor och institutioner

Omslag: Håkan Liljemärker

Utgivningsår: 2022

Förlag: Ersatz

Språk: svenska

Betyg: 3/5 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *