RECENSIONER

Olja Savicevic: Lebt wohl, Cowboys

Olja Savicevic kommer från Kroatien och Kroatien har jag redan läst i min EU-utmaning (Slavenka Drakulic: Till sängs med Frida) men den här boken valdes till bokcirkelbok i online-cirkeln “Läsa jorden runt”, så jag läste den i alla fall. 

Boken handlar om Rusty, som kommer hem till byn efter ett par år på universitetet i Zagreb. Hon är ingalunda färdig med studierna, utan har efter brodern Daniels självmord, halkat ur sin omloppsbana och har svårt för att få fotfäste igen. 

I början kände jag att det var helt rätt beslut att läsa boken, eftersom jag tydligen har en faible för “Balkanlitteratur”. Jag gillade det lite råa tilltalet, jag gillade att berättelsen fick vaja fram allteftersom och att jag inte ens efter avslutad läsning riktigt visste hur allt hängde ihop. Men trots denna faible så kände jag hur intresset dalade mot slutet och de sista 25 sidorna kändes mer än lovligt onödiga. Tack loch lov hämtade de sista fem sidorna hem upp alltihop igen, så jag avslutade läsningen med en bra känsla. 

Olja Savicevic behandlar frågor som om man verkligen kan känna en människa på djupet och vem bär ansvaret om någon inte vill leva längre. Och hur kan man själv leva vidare efter ett självmord när man ser skuld hos alla andra men kanske mest hos sig själv? 

Romanen beskriver Rustys sökande efter svar på vem hennes bror var egentligen och varför fick hon inte veta hur dåligt han mådde? Eller var det så att hon visste hon det, men hade tillräckligt med sitt eget liv att göra att hon inte kunde eller orkade ta del av Daniels? Jag tror att det Rusty tvingas lära sig när hon är förhållandevis ung, är att livet är ändligt och att man inte kan skjuta upp relationer i all evig tid. För tiden är inte evig. 

Sammanfattningsvis väcker Olja Savicevics text många frågor hos mig, men svaren måste jag själv leta upp i mitt eget inre. Det är en ansträngande process, kanske var det därför som jag höll på att krokna i slutet? Jag vet i alla fall att mitt svar inte är att resa till Berlin och börja jobba på en tex-mex-restaurang. Men för Rusty innebär den lösningen att hon kommer iväg från mamman och systern, att hon kan lämna byn och alla som hon tycker bär en del av skulden till att Daniel inte finns längre. Samtidigt kan hon bo med en vän som hon har förtroende för. Ändå ganska gynnsamma förutsättningar för att kunna gå vidare i livet! 

Jag tror fortfarande att jag har ett gott öga till Balkanlitteratur, men jag återkommer i frågan när jag hittat något att läsa från de EU-länder som jag lite svepande placerar där: Bulgarien, Grekland, Slovakien, Slovenien och Rumänien. Tips mottages tacksamt! 


Författare: Olja Savicevic

Översättare: Blazena Radas

Titel:  Lebt wohl, Cowboys

Utgivningsår: 2010

Förlag: Voland & Quist

Språk: tyska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *