RECENSIONER

Ninni Schulman: Som vi lekte

I skarven mellan 2023 och 2024 var jag väldigt trött och orkade knappast med någon läsning alls, men så gick jag ner mig i det svenska deckarträsket och det var bannemig helt rätt! Kristina Ohlssons August Strindberg på Hovenäset var så bra att jag inte kunde sluta och Sara Strömbergs Skred var också fin. Det är liksom något visst med svenska kvinnor som skriver deckare, tänkte jag när jag (temporärt) avslutade deckardjupdykningen med Ninni Schulmans Som vi lekte.

De är bra på att berätta historier som är förankrade i den svenska myllan och i regel känns personporträtten genomtänkta och genuina på något sätt. Och så är det berättelser med driv och oftast rejält spännande! Ninni Schulman är inget undantag.

I Som vi lekte, den första delen i den så kallade Siljanserien, möter vi den före detta polisen Ingrid Wolt som efter avtjänat fängelsestraff försöker skapa ett nytt liv utanför murarna. Det är tidigt 80-tal och inte helt lätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Ingrid längtar efter sin lilla dotter och vet förstås att det kan bli svårt att få tillbaka vårdnaden om hon inte har någon tryggad försörjning. I den lilla byn där Ingrids bror hyrt henne ett hus, försvann en pojke under oklara omständigheter och när hans mamma ber henne ta sig an fallet som privatspanare, gör Ingrid det.

Bylivet kan verka nog så idylliskt, åtminstone om man ser på det utifrån, men om man som Ingrid skrapar på ytan dyker det upp både lögner och våld där man minst anar det. Till Ingrids stora överraskning springer hon på sin gamla kollega (och pojkvän!) Benny, som jobbar som polis i trakten. Ingrids första glädje svalnar något när hon förstår att Benny är på väg att gifta sig. Men de kanske kan vara vänner?

Ingrid löser förstås fallet med Solveig och Esbjörns försvunne pojke och efter en lite långsam start då alla personer och miljöer ska etableras, blir det rejält spännande mot slutet! Ninni Schulman får både händelseförloppet och de unga vittnena att kännas logiska och trovärdiga. Och hur det nu går med hennes egen dotter och vad det blir av relationen till Benny, det får vi veta i de nästföljande delarna, antar jag. Vi behöver inte vänta särskilt länge: nästa del i Siljanserien, Käraste Lena, kommer redan i april på förlaget Bazar.    


Författare: Ninni Schulmann

Omslag: Maria Sundberg

Titel:  Som vi lekte

Utgivningsår: 2023

Förlag: Bazar

Språk: svenska

Betyg: 4/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *