ANNAT,  LISTOR

Läsåret 2023

Jag tyckte visst att 2022 var ett skitår, men då hade jag ingen aning om vad 2023 hade att erbjuda av elände. Allt det lämnar jag dock därhän för att istället kasta mig in i årets lässtatstik.

Det blev:

  • 97 böcker totalt, varav 4 vardera var graphic novels och ljudböcker
  • 30 böcker av manliga författare och 67 av kvinnliga
  • 29 olika länder läste jag från: 50 från Sverige, 7 från USA, 5 från Frankrike, 4 från Tyskland och 2 från Iran. Resterande 24 var en bok från varje land.
  • 3 språk: 68 på svenska, 26 på tyska, 3 på engelska

Jag är sämst på att läsa böcker av tyska författare. I år blev det fyra (Dörte Hansen, Katrin Seddig, Carmen Korn och Stephan Thome). Det är extremt dåligt eftersom jag egentligen tänkte att jag skulle fördjupa mig i tysk samtidslitteratur under året. Allt för att slippa skämmas när kandidaterna till deutscher Buchpreis förkunnas, men den idéen släppte jag i samma ögonblick som Hanna fick med mig EU-tåget. Deutscher Buchpreis tänker jag inte skriva en rad om men EU-läsningen berättar jag gärna mer om.

2023 var förresten året då jag försökte skippa betygsättningen på bloggen. Jag slutade i februari men började igen i juni. Mest för att jag själv saknade det faktiskt. Så just den diskussionen tror jag att jag avstår från under det kommande året.

Det inlägg som det har klickats flest gånger på 2023 var Valerie Perrins vattendelare Färskt vatten till blommorna. Jag tyckte att den var bedrövlig och det var jag inte ensam om, men det verkar ändå som om folk i allmänhet gillade den. Det har jag förstås inget emot, men jag tänker i fortsättningen lita mer på min magkänsla än på ”folk” som vill övertyga mig om att jag visst kommer att gilla romaner som alla gillar, även om jag inte tror det.

EU-läsningen var något av det roligaste jag har gjort! Det var kul att leta upp böcker från alla EU-länder och många av mina vänner blev engagerade och hjälpte till. Jag hittade fantastiska böcker jag aldrig skulle läst annars, till exempel Grekland, Kroatien, Slovakien och Tjeckien. Men det var en del bottennapp också, förstås. Tittar på er nu Ungern, Bulgarien och Rumänien! Jag gick inte helt i mål, måste jag erkänna, eftersom jag fortfarande inte hittat något från Cypern, Malta och Luxemburg. Men skam den som ger sig: EU-läsningen tuffar vidare en bit in på 2024!

Under 2023 är min läsutmaning något spretig, men jag tänker  

  • leta upp de tre sist länderna i EU-utmaningen.
  • som vanligt är ambitionen att läsa mer tyskt!
  • jobba på att bokvagnen där mina olästa böcker bor inte ska bli överfull, utan kanske avlastas en aning. Just nu finns det 47 böcker fördelade på tre hyllplan. Överst finns det recensionsexemplar, i mitten böcker på svenska och nederst böcker på på tyska och engelska.
  • bli bättre på att gallra bland böckerna. Det är omöjligt att spara på alla som fladdrar in i hushållet! Jag vet i skrivande stund att det finns minst två i bokvagnen som jag aldrig kommer att läsa (ut), så jag kan ju börja med förpassa dem till sällare jaktmarker. Sällare jaktmarker = stilbruch om de är på tyska, bortskänkes till elever om de är på svenska.
  • sortera in de böcker jag verkligen vill behålla i hyllorna. Det skulle höja chansen att hitta dem, om jag vill läsa dem igen eller låna ut dem.

Och därmed är läsåret 2024 igång även på den här bloggen! Välkomna att fortsätta att hänga med mig, gott folk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *